cultura

Mor als 99 anys Tomàs Gil i Membrado, compositor de més de 1.300 sardanes

És autor de peces com ‘La flama de la sardana', ‘Els tres patufets' o ‘Colla Oreig'

El 2010 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya

Tomàs Gil i Membrado, qualificat per la Confederació Sardanista de Catalunya com el compositor de sardanes més prolífic, ha mort aquest dimecres als 99 anys.

Gil va iniciar la composició de sardanes el 1964 i en 50 anys de trajectòria n'ha elaborat més de 1.300, fet pel qual se'l considera l'autor més productiu. L'entitat sardanista subratlla que fins a 70 de les seves peces han estat guardonades. Alguns exemples de la seva obra són Roca de Quer, tercer premi Andorra, del 1967; Figueres 1267, accèssit del 1r premi Figueres, del 1967; La cova de les falcies, premiada a Lloret el 1976, o La mare de Déu de Gràcia Alba prima de Lloret, el 1979.

Des de la Confederació es destaca que l'obra més “famosa, reeixida i propagada” és La flama de la sardana, convertida “pel seu títol i la seva musicalitat en un símbol”. També destaquen Els tres patufets, Colla Oreig o Colla Maig. També és autor d'obres simfòniques per a una o dues cobles com Diumenge o L'estudiant de Vic.

El 2010 va rebre la Creu Sant Jordi de la Generalitat.

L'enterrament tindrà lloc divendres 6 de juny al tanatori de Collserola, a un quart d'onze del matí.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia