Medi ambient

Natura

Una aplicació de mòbil amb 160 quilòmetres de camins

Vint rutes per les Gavarres

Són circulars, d'entre 3 i 15 quilòmetres, de diversa dificultat

Amb la col·laboració de Cassà, Llagostera, la Bisbal i Quart, l'objectiu és afegir-hi els dinou municipis del massís i cobrir 500 quilòmetres de camins

L'afició per caminar, córrer o anar en bicicleta pels espais naturals ha crescut molt en els darrers anys, fins a convertir-se, en molts casos, en una autèntica passió. D'excursionistes sempre n'hi ha hagut, però en molts casos han canviat les condicions. Molta gent acudia als espais naturals dels voltants del Gironès i el Baix Empordà, com ara les Gavarres o Cadiretes, sense gaire material. Abans s'hi anava en texans, amb les mans a la butxaca, alguns en xancletes, els prudents amb una cantimplora amb una mica d'aigua i potser un entrepà per esmorzar, i una confiança absoluta en la capacitat d'orientació d'un mateix o de qualsevol altra persona del grup.

Mapes i rutes interactius

Les coses han canviat, però, i a poc a poc la gent s'ha anat conscienciant de la necessitat d'anar a caminar amb uns mínims de preparació i amb material per afrontar qualsevol imprevist. L'invent dels telèfons mòbils de nova generació ha popularitzat l'orientació per GPS. Ajuden a fer travesses la gent que no coneix prou bé, o gens, una determinada ruta, sabent abans d'iniciar-la quina és la dificultat i què es trobarà pel camí.

Quatre municipis del Gironès (Cassà de la Selva, la Bisbal d'Empordà, Llagostera i Quart), el Consorci de les Gavarres i l'empresa Natura Local han promogut una d'aquestes aplicacions. Es tracta del projecte Gavarres Natura Local, que conté una vintena de rutes circulars pel massís de les Gavarres, amb un total d'uns 160 quilòmetres de recorregut. Les rutes tenen entre 3 i 14 quilòmetres i tenen diferents nivells de dificultat. A través de l'aplicació, que es pot descarregar a través dels sistemes IOS i Android, es pot accedir a la ruta que desitgem, veure el mapa en format estàndard, satèl·lit o híbrid, i guardar-lo a fi de poder-lo consultar quan no tenim cobertura del mòbil, i ja podem començar a caminar.

Els continguts de cada ruta es presenten en text o imatges, per ajudar els usuaris a interpretar el patrimoni natural o el paisatge que es van trobant. Hi ha informació sobre construccions, els seus antics usos, costums de la zona, nocions de geografia i toponímia, etc. Les rutes van acompanyades de recomanacions com ara quina és la millor època de l'any per fer els recorreguts o quines són les precaucions especials que cal prendre, si és que són necessàries.

A final d'any s'incorporaran a la iniciativa cinc municipis més de l'entorn del massís: Juià, Celrà, Madremanya, Sant Martí Vell i Palamós. La voluntat dels promotors és que a curt termini hi acabin participant la vintena de municipis d'aquest gran espai natural que són les Gavarres. En total, acabarà tenint una seixantena de rutes, amb uns 500 quilòmetres de recorreguts. Es tracta, en realitat, de potenciar el gaudiment responsable del massís i de desenvolupar el turisme actiu a la zona. Ha de ser també un estímul per desenvolupar les economies locals, creant una oferta complementària al turisme de platja per a les temporades de primavera, tardor i hivern.

90
rutes
d'arreu de Catalunya hi ha actualment en el projecte de l'empresa Natura Local. Les aplicacions d'IOS i Android de la companyia han tingut més de 2.000 descàrregues.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia