Societat

infraestructures

El sobrecost del TAV a Barcelona va ser de 1.732 milions

Ho fixa l'informe final del Tribunal de Comptes

La construcció del tren de Madrid a la capital catalana va ser un 31,4% superior

L'ens té quatre expedients oberts

El sobrecost final en la construcció del Tren d'Alta Velocitat (TAV) Madrid-Barcelona va ser de 1.732 milions d'euros, un 31,4% més del previst, malgrat que en el procés d'adjudicació de contractes es van assolir estalvis respecte als preus de licitació. Així ho indica el Tribunal de Comptes en l'informe final, presentat ahir, sobre la fiscalització de les principals contractacions relacionades amb la construcció de la línia fèrria d'alta velocitat Madrid-Barcelona, desenvolupada l'1 de gener del 2002 i fins a la posada en marxa de la línia.

El president del Tribunal de Comptes, Ramón Álvarez de Miranda, va presentar aquest document davant la comissió mixta (Congrés i Senat) de relacions amb aquest organisme. Segons Álvarez, la construcció dels 621 quilòmetres de la línia ferroviària que uneixen la ciutat comtal amb la capital espanyola va ser adjudicada per 7.235 milions d'euros. No obstant això, el cost final del projecte va pujar 8.967 milions d'euros. És a dir, cada quilòmetre de la línia va sortir a 14,4 milions d'euros. En l'adjudicació, es va estalviar un 10%, però al final van tenir un sobrepreu d'un 35,5%, ja que el total de les obres va ser de 7.326 milions d'euros i els terminis es van endarrerir uns 4,5 mesos de mitjana.

Precisament, una jutgessa de Barcelona investiga una suposada malversació de sis milions d'euros en la construcció del tram del TAV entre la Sagrera i el nus de la Trinitat.

El tribunal critica l'actuació del president de l'extint Gestor d'Infraestructures Ferroviàries (GIF), antecessor d'Adif, per haver realitzat un “ús abusiu” de la facultat que té d'iniciar els expedients d'obra per raons d'urgència, un procediment que va usar en tots els casos, saltant-se així l'òrgan de contractació regular, que és el consell d'administració. “Aquesta urgència al·legada no es pot apreciar, ja que tots els contractes van ser tramitats pel procediment ordinari del concurs obert, sense reducció de terminis”, afegeix.

També va precisar que han obert investigacions en quatre projectes per suposades irregularitats: Hospitalet-la Torrassa, la Torrassa-Sants, Castellbisbal-Papiol i Hospitalet-Can Tunis, amb modificacions per valor de 168,5 milions.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia