cultura

Cultura popular

Color verd gram per decisió del poble

Els Laietans de Gramenet trien el to de la seva camisa amb una votació oberta

La colla castellera de Santa Coloma farà aquesta tarda el seu bateig i espera aixecar les primeres construccions de sis pisos

La colla castelleravol arribar a tots els racons de la ciutat i ser un reflex de la seva multiculturalitat

El poble ha triat que el verd gram sigui el color de les camises dels integrants dels Laietans de Gramenet, la nova colla castellera colomenca, que aquesta tarda es presenta en societat. Més de 3.700 colomencs han exercit el seu dret a decidir i aquesta tonalitat de verd que dóna nom a la ciutats serà el color identificatiu de la colla. I és que el gram, una mala herba, va fer anar de bòlit els pagesos colomencs quan la ciutat era només una petita vila envoltada de camps de conreu a la vora del Besòs. Avui mateix, els Laietans lluiran les noves camises al final de l'acte de bateig, on seran presents els seus padrins de les colles de Capgrossos de Mataró, Castellers de Badalona i Castellers de Caldes, que seran testimonis d'excepció de les primeres construccions de sis dels colomencs.

La colla va començar la seva trajectòria el setembre passat amb una cinquantena de components i arriba al bateig amb un grup de 75 persones que sumen set nacionalitats diferents. Els Laietans aspiren a consolidar-se i créixer amb l'esperit obert i multicultural de la ciutat. “No volem ser només una manifestació cultural catalana. Estem oberts a tothom”, explica Juanra Gálvez, secretari de la colla, que hi afegeix que han tingut reunions amb col·lectius d'immigrants per explicar-los el projecte i convidar-los a formar-ne part. Els laietans, un tribu ibera, van ser els primers veïns de Santa Coloma, i la colla vol sumar tots els que han anat arribant després i han fet de Santa Coloma el seu poble.

Per fer realitat el projecte, la colla ha optat per buscar formes imaginatives de finançament. L'acte de bateig d'avui està sufragat a través d'una campanya de micromecenatge, que els ha permès aplegar 3.035 euros en quaranta dies gràcies a les aportacions de 96 mecenes. També van llançar una campanya per apadrinar els cascos de la canalla i ja en tenen mitja dotzena. A canvi de pagar la despesa del casc, que val 60 euros, els padrins reben una foto del nen o nena que el porta i informació puntual de les evolucions de la colla. També tenen en marxa una altra campanya per trobar patrocinadors que puguin aportar diners a la colla, que és conscient que debuta en un moment complicat per aspirar a recursos públics. La iniciativa porta el nom de Sigues Capfoguer!, fent referència a l'element de l'escut de la colla, una figura amb forma de brau trobada al poblat ibèric de Santa Coloma que tenia la funció de mantenir viva la flama de la llar de foc. D'aquesta manera, volen trobar empreses i comerços que mantinguin viva la flama de la colla. Els Laietans han rebut el suport de la Diputació a través del diputat adjunt de Cultura, el regidor colomenc Carles Combarros, que ha elogiat la tasca de la colla tant pels mètodes innovadors en la recerca de finançament com per la voluntat d'ampliar la base social.

El bateig dels Laietans serà a les sis a la plaça de la Vila de Santa Coloma de Gramenet. La jornada començarà a les deu del matí amb una gimcana al parc Europa seguida d'una polca. A les cinc, dues cercaviles enfilaran cap a la plaça de la Vila per donar inici al bateig.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia