Política

Felip VI: “En aquesta Espanya unida i diversa hi cabem tots”

El nou rei advoca per la defensa i la protecció de totes les llengües oficials de l'Estat espanyol

Insisteix en què comença una monarquia renovada per a un temps nou, “un repte que afronta amb il·lusió”

Els presidents de la Generalitat, Artur Mas, i del govern basc, Iñigo Urkullu, no han aplaudit el discurs del monarca

“Juro desenvolupar fidelment les meves funcions, guardar i fer guardar la Constitució i les lleis i respectar els drets i deures dels ciutadans i de les comunitats autònomes”. Amb aquestes paraules Felip de Borbó i Grècia, Felip VI, ha jurat la Constitució en un acte solemne al Congrés acompanyat per la reina Letizia , la princesa Leonor i la infanta Sofia. El rei Joan Carles no ha estat en l'acte perquè, segons va argumentar, volia cedir tot el protagonisme al nou monarca, ni la infanta Cristina, imputada per la suposada vinculació amb el cas Nóos.

En el seu primer discurs com a rei oficialment proclamat, Felip VI ha començat amb unes paraules de record i reconeixement tant per al seu pare, Joan Carles I, com per a la seva mare, la reina Sofia, visiblement emocionada. “Vull retre un homenatge de gratitud i respecte al rei Joan Carles I, que ha protagonitzat un regnat excepcional amb un llegat polític extraordinari”, ha afirmat, per continuar: “I agraeixo també a la meva mare, la reina Sofia, tota una vida de treball impecable al servei de tots els espanyols”. Unes paraules que ha aixecat un llarg aplaudiment dels 700 parlamentaris i senadors que han seguit la proclamació al Congrés.

Després, Felip VI ha expressat el seu reconeixement a les dues cambres espanyoles i ha assegurat sentir una “profunda emoció” per l'honor d'assumir la corona espanyola. “Enceto el meu regnat amb una profunda emoció conscient de la responsabilitat que comporta i amb una gran esperança pel futur d'Espanya, una gran nació en la que crec, a la que estimo i a la que admiro, i al destí de la qual m'he sentit unit tota la vida”, ha dit.

En la seva intervenció, d'uns 25 minuts de durada, ha demanat als espanyols renovar el compromís amb els valors i principis inspiradors del pacte constitucional de 1978, i ha assegurat que vol ser “símbol de la unitat de l'Estat i assumir la seva més alta representació”.

“Trobareu en mi a un cap d'Estat lleial i disposat a escoltar, a comprendre, a advertir i aconsellar quan sigui necessari” per esdevenir la via “per a la convivència entre els ciutadans”, ha explicat.

A més, ha insistit en què aquest dijous comença una monarquia renovada per a un temps nou, “un repte que afronta amb il·lusió” i amb l'objectiu “d'estar a prop dels ciutadans”. Felip VI ha destacat que avui més que mai els ciutadans exigeixen una conducta honesta i i transparent. I ha volgut remarcar: “Els ciutadans i les seves preocupacions han de ser l'eix de la nostra activitat”.

Després de fer referència a les víctimes del terrorisme, les persones en atur i la nova generació que pren el timó, Felip VI ha apel·lat a la unitat d'Espanya. “En aquesta Espanya unida i diversa hi cabem tots, hi caben totes les formes de sentir-se espanyol perquè els sentiments mai han d'enfrontar, dividir o excloure, sinó comprendre i respectar, conviure i compartir”, ha asseverat.

En aquest sentit, ha demanat que “no es trenquin mai els ponts de l'enteniment” i ha volgut refermar la seva “fe sobre la unitat d'Espanya”, tot i que “unitat que no vol dir uniformitat”.

Així, ha fet referència a la diversitat cultural a l'Estat, “una diversitat que neix de la seva història, i això ens fa grans i ens ha de fer créixer”. “A Espanya han conviscut històricament tradicions i cultures diverses amb les quals contínuament s'han enriquit tots els seus pobles”, ha continuat.

“Aquesta suma, -ha afegit- aquesta interrelació entre cultures i tradicions té la seva millor expressió en el concert de les llengües. Al costat del castellà, llengua oficial de l'Estat, les altres llengües d'Espanya formen un patrimoni comú que, tal com estableix la Constitució, ha de ser objecte d'especial respecte i protecció”. Segons ha dit, “una nació no és només la seva història, és un projecte integrador”.

“La meva esperança en el futur es basa en la meva fe en la societat espanyola. Tenim un gran país, som una gran nació, hem de creure-hi i confiar-hi”, ha conclòs, per acabar acomiadant-se amb un “moltes gràcies” en totes les llengües oficials de l'Estat.

Els presidents de la Generalitat, Artur Mas, i del govern basc, Iñigo Urkullu, no han aplaudit el discurs que el monarca ha pronunciat a la sessió solemne de les Corts.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia