Política

Unes 600 persones es manifesten contra Felip VI

La protesta convocada per una quinzena d'entitats mostra el rebuig dels gironins a la monarquia espanyola

Unes 150 persones intenten acostar-se a l'Auditori, on era el rei, i els Mossos els aturen

Unes 600 persones es van manifestar ahir pels carrers de Girona contra la visita del rei Felip VI a Girona. La marxa, convocada per una quinzena d'entitats sota el lema Cap pacte, cap rei, el poble català decideix, va transcórrer enmig de consignes tant antimonàrquiques com independentistes. Un cop acabat l'acte, unes 150 persones van intentar acostar-se a l'Auditori de Girona, on era el rei, però un cordó dels antiavalots dels Mossos els va impedir el pas. Després de mitja hora d'encarament, finalment es van dissoldre sense més incidents.

De fet, la protesta va començar a les vuit a la plaça del Vi amb un missatge dels organitzadors que destacava que ahir Girona estava “assetjada” per les forces de seguretat, que impedien que es poguessin “manifestar lliurement” fins on era el rei. La marxa va arrancar amb dos dels crits que van ser els més repetits del vespre: “Fora els Borbons, de Girona!” i “In-inde-independència!”. De fet, aquesta última va ser la secundada per més gent i més enèrgicament cada cop que sortia. També ho era “visca la república catalana!”. Altres consignes que es van sentir van ser “a Girona no tenim rei”, “Felip, cabró, treballa de peó!” i “Borbó, tremola, el poble no et perdona”.

La manifestació va acabar a la plaça Miquel de Palol, on es van llegir dos manifestos. En el primer, llegit per Nuri Romero, es titllava la monarquia espanyola d'“institució antidemocràtica i caduca”. El segon, llegit per Pau Garola, defensava el dret del poble català a autodeterminar-se i recordava la “relació convulsa” de la monarquia borbònica amb Girona. Així, s'afirmava que la Fundació “creada per rentar la cara no ha convençut els gironins ni al carrer ni al ple”. La frase “Elionor no és princesa de Girona” va aixecar un gran aplaudiment. L'acte va acabar oficialment amb L'estaca, amb el cantautor Juanjo Bosk a l'escenari. Després es va cantar espontàniament Els segadors.

La majoria dels manifestants es van dissoldre, però uns 150 van creuar la plaça en direcció a l'Auditori. Un cordó d'una trentena d'antiavalots dels Mossos els va tallar el pas al final de carrer Caterina Albert, on hi va haver moments de certa tensió. “Aquesta és la seva democràcia”, va ser la consigna que resumia el que volien demostrar amb l'acció, que va durar una mitja hora. Hi havia sis furgons més al costat de la Devesa per intervenir si feia falta, però no va caldre.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia