Política

GLÒRIA PLANA

EXMILITANT DEL PSC I ARA PASSARÀ A SER REGIDORA DEL GRUP NO ADSCRIT A GIRONA COM AVANCEM

“La decisió més dura ha estat deixar el PSC”

“Feia temps que veia que el camí del PSC era un camí sense retorn i ara m'il·lusiona el projecte que portem des d'Avancem per ser una nova alternativa de govern”

“Hi tinc molt bona relació personal i ens uneixen moltes coses, per bé que és evident que també n'hi ha que ens separen, serà una bona candidata socialista i li desitjo sort”

Dies frenètics
El 9 de juny Plana presentava els avals per presentar-se a les primàries del PSC. Dimissió de Navarro, ressorgiment d'Iceta i decisió d'Avancem de ser un partit més i la marxa de Joan Ignasi Elena. Tot plegat fa que Plana renunciï a les primàries, deixi el PSC i el grup municipal. Tot en tres setmanes.

Ha estat militant socialista durant catorze anys. Primera secretària socialista a l'agrupació a Girona des del 2008 fins al 2012 i regidora del PSC a l'Ajuntament de Girona en tres períodes diferents. La convulsió que viu el PSC i les decisions en cadena han provocat que en pocs dies hagi passat d'aspirar a ser alcaldable del PSC a trencar el carnet i anunciar que anirà a les municipals amb la formació Avancem.

Tres setmanes d'autèntic vertigen...

Sí, han estat molt intenses.

Poca gent podia pensar-ho el dia que va anunciar que es presentaria a les primàries del PSC per Girona.
Sí, bé, un cop vam fer-ho públic hi va haver tot un seguit de decisions i episodis que ho han desencadenat tot.
Quin és el fet clau?
Tots sumats. Dos dies després d'anar a primàries Navarro dimiteix, Iceta assumeix la direcció i ara és l'únic candidat i, òbviament, la decisió de plegar de Joan Ignasi Elena i que Avancem sigui subjecte polític.
Al final no era possible canviar el PSC des de dins?
Sí, hem estat dos anys intentant-ho. Però amb la dimissió de Navarro hem vist clarament que no hi ha cap gest de fons del partit, com ho veiem des d'Avancem, tant des del punt de vista nacional com de justícia social ni en regeneració política.
Quina és la decisió més complicada de les que ha pres?
Sense cap mena de dubte sortir del PSC. Hi he estat molts anys, he compartit moltes experiències i és el partit que m'ha donat l'oportunitat de fer política i li estic molt agraïda, així com als companys que he tingut.
Deu coure deixar un partit perquè no s'adiu amb els ideals inicials que li van fer entrar?
És complicat. Potser no tenim la veritat absoluta, però sí que veig una manera diferent de fer-ho. Des del 2011 ha estat complicat perquè vas veient que el partit s'aparta del reclam ciutadà del país i deixem de ser una alternativa real de govern en l'àmbit nacional i també en el local. I més ara, que no s'albira cap canvi de fons al partit. Però bé, el camí amb el PSC s'ha acabat i ja feia temps que veia que era un camí sense retorn.
Una decisió és deixar el grup del PSC a l'Ajuntament. Ara la formació tindrà una alcaldable de regidora i una portaveu que va declinar anar a primàries...
Bé, el grup municipal ha de funcionar de la mateixa manera. És cert que la situació serà peculiar, però també Anna Pagans era l'alcaldessa fa tres anys i l'alcaldable no era ni al ple. El grup municipal ho haurà de decidir.
Com veu Sílvia Paneque, que avui serà escollida alcaldable?
Tinc molt bona relació personal amb ella i hi ha moltes coses que ens uneixen i algunes que ens separen. Tinc la sensació que serà una bona candidata pel PSC i li desitjo molt bona sort.
Ara, però, potser seran rivals a les urnes perquè Avancem farà el pas a les municipals. Què marcarà la línia a Girona?
A Girona, però també en l'àmbit nacional, tenim unes línies vermelles. Som partidaris inequívocament del dret a decidir i ara demanarem adherir-nos al Pacte Nacional pel Dret a Decidir. Altres línies estratègiques són la lluita per la igualtat i la justícia social, així com aprofundir en la regeneració democràtica.
Un cop fet el pas, té intenció d'encapçalar el projecte d'Avancem a Girona?
Bé, m'atindré al que vulguin els òrgans d'Avancem, en tot cas estaré a disposició del que decideixin. El meu compromís és amb Avancem, sigui al davant, al mig o al darrere, perquè és un projecte que fa il·lusió i m'apassiona. M'hi sento còmoda i crec que puc explicar els projectes perquè la ciutadania hi cregui.
Sembla que Avancem, en especial a les comarques gironines, pot nodrir-se de molts socialistes descontents...
És un dels objectius de treball des d'Avancem perquè sabem que hi ha una majoria social que ha quedat desubicada per triar una alternativa socialdemòcrata i catalanista. Un projecte de progrés com el que portarem a Girona crec que pot tenir el suport de molts ciutadans.
Sempre es parla de fer grans coalicions d'esquerres, però sovint fracassen. Serà diferent?
En l'àmbit nacional ja tenim un acord amb Necat i tenim converses amb ERC i ICV. Hem de fer un esforç per aglutinar les forces d'esquerra perquè el país i Girona ho necessiten. Si no treballem units costarà més i cal generositat per part de tots.
Quina Glòria Plana veurem ara al grup no adscrit?
Bé, doncs amb entusiasme i ganes de treballar per Girona com fins ara i al servei dels ciutadans per millorar Girona.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia