POLICARP HORTOLÀ

BIÒLEG

«Sóc un cas especial, perquè la majoria de fundadors d'una ciència són morts»

És el fundador d'una nova ciència, anomenada hemotafonomia i basada en els seus descobriments sobre els glòbuls vermells en les taques de sang seques de mamífers. Forma part del prestigiós directori biogràfic «Who is who in the world»
Quin és el mèrit que l'ha portat a formar part del directori biogràfic Who is who in the world?
–«El meu mèrit principal és que he fundat una nova ciència, l'hemotafonomia, que és l'estudi de les taques de sang seques des del punt de vista de la microscòpia electrònica. Suposo que els de Marquis, l'editorial responsable del Who is who in the world, devien tenir notícia dels meus treballs sobre aquesta disciplina.»
–Hi ha poca gent viva que pugui presentar-se com a fundador d'una ciència.
–«Sí, en general, els fundadors estan ja tots morts. Quasi totes les ciències ja estan fundades. El meu cas és una mica especial, perquè encara estic viu!»
–En què consisteix aquesta ciència de nom estrany, l'hemotafonomia?
–«És l'estudi de les taques de sang a partir de la morfologia dels glòbuls vermells, que són els que es veuen millor des del punt de vista microscòpic. Amb la microscòpia electrònica de rastreig es poden distingir les diferents morfologies que es troben en les taques de sang. En el cas dels mamífers, els glòbuls vermells tenen unes morfologies diferents, i també diferents de les dels altres vertebrats.»
–En quines disciplines es pot aplicar aquesta ciència?
–«Essencialment en els estudis de restes orgàniques en la vessant arqueològica i també en la ciència forense. Potser els més interessats en aquest camp són els forenses.»
–També s'ha aplicat en investigacions policials?
–«S'hi pot aplicar. Un cop es van posar en contacte amb mi els Carabinieri, la policia italiana, perquè estaven interessats en els estudis, en general, de les taques de sang que estic duent a terme. Però la màxima aplicació és des del punt de vista forense.»
–Una nova ciència neix per un fet casual? Com hi va arribar?
–«Fa molts anys vaig llegir un article sobre els estudis que es realitzaven per determinar les espècies a traves de l'hemoglobina. Vaig començar a estudiar el tema. Em vaig introduir en la microscòpia electrònica de rastreig i, buscant bibliografia, no hi havia res sobre la morfologia dels glòbuls rojos en les taques de sang. A partir d'aquí vaig començar a desenvolupar un camp que era verge.»
–Ja ha acabat les investigacions?
–«L'estudi està avançat, però en ciència no s'acaba mai la feina i sempre hi ha noves possibilitats d'experimentació per buscar noves aplicacions o mirar diferents condicions ambientals amb les quals pugui canviar la morfologia d'aquests glòbuls rojos de la sang en les taques.»
–Aquesta feina la du a terme des de la Universitat Rovira i Virgili?
–«Sí, des de la URV, d'on sóc investigador ordinari, i des de l'IPHES [Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social].»
–Precisament és coautor del llibre Entendre la ciència des de dins juntament amb Eudald Carbonell, director de l'IPHES. Es tracta d'explorar la relació societat i ciència?
–«Sí, intentem donar d'una manera planera els principis bàsics de la teoria del coneixement, del valor de la ciència, perquè es pugui socialitzar el coneixement.»
–Carbonell diu que fins que la ciència no tingui tants seguidors com el Barça no haurem evolucionat.
–«Està clar. Les coses científiques d'alguna manera es troben més àrides que veure un partit de futbol. Aconseguir que la societat s'interessi per la ciència és una feina didàctica, d'explicar les qüestions amb principis planers.»
–Què ha fallat, perquè la ciència encara estigui tan allunyada?
–«Moltes coses. Per una banda, segurament els científics en som responsables, perquè no hem sabut transmetre l'interès que tenen els estudis que fem. I per l'altra, tampoc els poders públic no hi han col·laborat gaire. Sempre treballem en precari.»
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.