Economia

L'FMI reitera que l'Estat ha d'apujar impostos indirectes i fer més reformes al mercat laboral

L'organisme insta a reduir “les barreres als negocis” entre territoris amb la llei d'unitat de mercat

Preveu un creixement de l'1,2% del PIB espanyol aquest any i de l'1,6% el 2015

El Fons Monetari Internacional (FMI) ha insistit aquest dijous que el govern espanyol ha de fer més canvis fiscals i laborals.

En el seu informe sobre la situació econòmica a Espanya, l'organisme que presideix Christine Lagarde considera que malgrat les millores “el llegat de la crisi persisteix” i l'atur “continua sent inacceptablement elevat”.

Per això, insta a fer “reformes addicionals per millorar les habilitats dels aturats, descentralitzar els mecanismes de negociació salarial i reduir la dualitat entre contractes temporals i indefinits”.

A més, reclama que “s'ampliï la proposada reforma fiscal per impulsar la creació de feina amb més retallades a les cotitzacions socials i un augment dels impostos indirectes”.

L'FMI també repeteix la seva demanda que Espanya continuï amb les reformes en l'àmbit financer i “limiti els dividends i els bonus” dels banquers per reforçar el sistema i ajudar al crèdit.

L'organisme internacional subratlla que les reformes laborals i financeres “han d'anar acompanyades d'una liberalització del mercat de productes i serveis” per, segons l'entitat, “maximitzar els guanys en el creixement i en la creació de llocs de feina”.

En aquest sentit, l'FMI requereix que es treballi en els “esforços ambiciosos” per “reduir les barreres dels negocis entre les regions espanyoles, amb la llei d'unitat de mercat, i es liberalitzin els serveis professionals”.

Pronòstic de creixement

L'informe del fons preveu que l'economia espanyola creixi l'1,2% aquest any i l'1,6% el proper. També pronostica un augment d'una dècima cada any fins arribar a un creixement del 2% del PIB el 2019.

Pel que fa a l''atur el situa al 24.9% aquest 2014, al 23,8% el 2015, i no preveu que baixi del 20% fins l'any 2019, quan caurà per primera vegada fins al 18,7%.

Pel que fa al dèficit, apunta al 5,7% el 2014, el 4,7% el 2015 i el 3,8 el 2016. No serà fins al 2017, amb un 2,9%, quan se situarà per primera vegada per sota de l'objectiu d'estabilitat de la UE. L'FMI preveu que Espanya tingui un dèficit públic de l'1,8% el 2019. Aquests percentatges, però, no inclouen els costos del rescat financer.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia