cultura

El Festival de Cinema de Girona obre més horitzons

La 26a edició s'inaugurarà oficialment demà amb la projecció de ‘Los culpables', film restaurat de Josep M. Forn rodat a Girona el 1962

Dura fins dissabte i s'hi projectaran 175 films de 35 països

Sovint es parla del gran moment creatiu que passa el sector audiovisual gironí. Malgrat la crisi, no paren de sorgir nous talents que se sumen a directors i realitzadors consagrats les obres dels quals traspassen fronteres. Potser per això, el Festival de Cinema de Girona no para d'expandir-se, i, després de vint-i-cinc anys al peu del canó, continua ampliant un any més el seu aparador per abastar i projectar al màxim aquesta pulsió creativa que s'està generant. La d'aquí i la de més enllà.

En consonància amb aquest creixement, ahir es van presentar les línies mestres de la 26a edició d'aquest festival veterà, en una roda de premsa multitudinària en què no van faltar la majoria d'entitats col·laboradores i artistes i professionals implicats, que no són pocs. “Som el festival de festivals”, va insistir a dir el seu director, Lluís Valentí.

Un total de 175 pel·lícules –se n'han arribat a presentar més de 2.000, assegura Valentí–, entre llargmetratges i curtmetratges, procedents de 35 països, integren aquest any la programació. Repartides en 14 seccions, les obres es podran veure en sis punts de la ciutat de Girona –el Teatre Municipal, la Casa de Cultura, la Fundació Valvi, els cinemes Albèniz i el Centre Bonastruc de Porta–, així com al Museu del Joguet de Figueres, on es projectaran els films de la secció de cinema d'animació.

Malgrat que avui comencen les primeres projeccions d'obres de videocreació a la Fundació Valvi (19 h), la inauguració oficial tindrà lloc demà, a les nou del vespre, al Teatre Municipal, amb la projecció de la versió restaurada de la pel·lícula Los culpables, obra de cinema negre rodada íntegrament a Girona l'any 1962 per Josep Maria Forn. Tant el director com el restaurador del film, el productor lloretenc Isidor Llorca, presentaran l'acte inaugural.

A partir d'aquí, la diversitat de seccions permet a l'espectador interessar-se per àmbits diversos, que van des del cinema d'autor fins a les sèries web, passant per l'animació, el cinema de temàtica gai i lèsbica, jueva o per a infants. Aquest any, amb la col·laboració del Patronat de Turisme, s'incorpora una nova secció amb el nom Made in Costa Brava Girona, que vol aplegar pel·lícules d'abans i ara rodades al territori.

Un jurat destacat

El festival premia pel·lícules en sis d'aquestes seccions. Segons defensa el director, mai han volgut donar premis en metàl·lic perquè la seva vocació és dedicar “el poc pressupost” que tenen a ajudar a promocionar totes les pel·lícules que s'hi projecten. Els encarregats de fer-ho seran el jurat format pel dissenyador i codirector de Chico y Rita, Javier Mariscal; els crítics de cinema Lluís Bonet i Miguel-Fernando Ruiz de Villalobos; la directora de la Mostra de Cinema Cubà de Barcelona, Judit Ruiz del Castillo; la crítica d'art Pilar Parcerisas, i l'expert en sèries televisives Toni de la Torre.

Els premis es lliuraran el 19 de juliol a Teatre Municipal. Els premiats en aquesta edició rebran un guardó a base de cartró i fusta dissenyat per l'empresa barcelonina Mister Karton.

LA DATA

1962
és l'any en què es va rodar a Girona el film ‘Los culpables', escollit per inaugurar el festival.

LES XIFRES

35
països participen aquest any en les diferents seccions, dels 80 que s'hi van presentar.
175
obres es projectaran en el decurs del festival, de les 2.000 pel·lícules que s'hi van presentar.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia