Societat

Un terç de les morts sobtades de joves tenen causa genètica

L'estudi del doctor Brugada troba vincles genètics en les morts

Es recomana als familiars que vagin al metge

Una de cada tres morts sobtades inexplicades en persones menors de 50 anys responen a una causa genètica, segons demostra l'estudi Mort sobtada a Catalunya (Moscat). El document reflecteix que cada any hi ha prop de 100 morts de les quals els forenses no poden identificar la causa, i conclou que, en el 30% d'aquests casos, l'explicació és genètica.

L'estudi, liderat pel doctor Ramon Brugada, ha permès establir una alerta als familiars de les víctimes per mort sobtada en trobar el vincle genètic. Per aquest motiu es recomana a les famílies que se sotmetin a proves diagnòstiques al centre mèdic més proper, per detectar si comparteixen la patologia genètica i així evitar riscos. Brugada ha lamentat les segones o terceres morts d'aquest tipus dins una mateixa família a causa de la falta de conscienciació, ja que, segons assegura, amb supervisió mèdica es poden evitar morts posteriors d'aquest tipus, tot i que la malaltia no presenti símptomes previs. “Assumeixen que les morts sobtades en gent jove són culpa del destí, de la mala sort, i que havia d'ocórrer, i això és una llàstima”, reflexiona. El doctor Brugada ha advertit també que els joves amb vincles genètics que practiquen esport, i de manera federada, se sotmetin a electrocardiogrames, ja que en alguns casos la pràctica esportiva resulta nociva per a alguna d'aquestes malalties, i pot provocar que es precipiti la mort sobtada.

Dels 400 casos estudiats, un 70% corresponen a víctimes de la mort sobtada d'entre 30 i 50 anys; un 10% tenien entre 20 i 30 anys; un altre 10% correspon a menors de 10 anys, i el 10% restant, a nens de menys d'un any.

Aquest estudi va començar l'any 2012 i ha estat elaborat per l'Institut de Medicina Legal de Catalunya (IMLC), l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (Idibgi) i l'Obra Social La Caixa a través del Centre de Genètica Cardiovascular. Actualment les malalties cardiovasculars són la principal causa de mort a occident i la primera causa d'hospitalització.

LA FRASE

La mort és el primer símptoma de la malaltia, però es pot diagnosticar i prevenir
Ramon Brugada
impulsor de l'estudi ‘mort sobtada a catalunya'
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia