Economia

NICOLAS HOUDANT,

FUNDADOR DE LA CONSULTORA ENERGIES DEMAIN

“Les renovables creixen a França”

“El projecte és ambiciós en la reducció del CO2, tot i que s'han retardat terminis”

“Per frenar la nuclear cal treballar en la producció d'alternatives i reduir el consum”

“La renovació dels habitatges és un filó d'estalvi”

Llarga trajectòria
Nicolas Houdant (1966) treballa en la política mediambiental des del 1988. És fundador i director d'Energies Demain, consultoria que aconsella les companyies i l'administració en la planificació energètica i en les renovables.

Com a consultor, Houdant viu des de primera fila el repte de la renovació energètica a França.

Què li sembla el projecte de llei sobre la transició energètica? És prou ambiciós?
Ho és i ens posa en la trajectòria del “factor 4” el 2050 (reducció a una quarta part de les emissions de CO2 respecte del 1990). Tot i això, un s'adona que els punts intermedis d'aquest camí, que s'havien d'assolir el 2020, s'han ajornat al 2030. Això representa una inèrcia arriscada, ja que els objectius a llarg termini tendeixen sempre a allargar els processos.
Creu realista la intenció de gairebé triplicar (del 13% al 32%) el percentatge d'ús de les renovables?
Sí, per l'augment espectacular del sector a França. Les renovables elèctriques han viscut els darrers 10 anys un gran increment, i els projectes eòlics en estudi tenen molt potencial. El parc eòlic marí, per exemple, que encara no està desenvolupat, i la integració de l'energia solar en les noves construccions són dos punts amb recorregut. També serà important la reducció del consum energètic, que permetrà millorar mecànicament la part relativa a les renovables.
Com fer baixar el consum de l'energia nuclear, que avui a França és un 75% de la producció elèctrica?
Aquest objectiu està lògicament lligat als objectius de producció apuntats a les energies renovables i a la reducció del consum. Per tant, és clar que cal treballar en aquests dos eixos.
Considera que el pla és viable econòmicament?
El detall dels dispositius anunciat no permet jutjar la viabilitat econòmica d'aquesta llei. Cal abordar la qüestió en sentit ampli, i des d'aquest punt de vista la llei de transició energètica és una oportunitat real de desenvolupament econòmic. Cal fer la inversió per, després, amortitzar l'estalvi i el desenvolupament que portarà.
El projecte parla d'obligació de renovació energètica en cas de treballs de restauració o ampliació dels edificis. ¿Ho veu factible, especialment amb habitatges ‘haussmanians' i a les llars més modestes ?
La renovació energètica dels habitatges és el filó d'estalvi energètic més important i accessible. La renovació tèrmica és viable, també en tipologies arquitectòniques antigues. Per a les llars modestes es posarà en marxa un sistema de prefinançament. Tot i això, no estan definides les condicions d'accés ni la durada del crèdit, sens dubte uns dels punts importants de la llei.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia