Societat

Mateu el missatger!

La lluita contra el mosquit tigre guanya pes per l'increment del nombre de casos de Chikungunya

La pluja fa preveure un augment de la densitat d'insectes al setembre

El mosquit tigre és transmissor potencial del virus tropical Chikungunya

Els experts en la lluita contra el mosquit tigre ja fa anys que relacionen directament les pluges amb la densitat de colònies del molest insecte, un invasor que fa alguns anys que acceptem, perquè els gironins ja hem entès que no el podrem foragitar mai més de casa nostra. Per això, la batalla contra l'insecte impertinent ja fa algunes temporades que se centra en les larves. Ho fan des dels ajuntaments –com a institucions més pròximes al ciutadà– i s'incideix amb força sobre la prevenció i la conscienciació del ciutadà. El programa de control del mosquit tigre de Dipsalut és la directriu que segueixen els ens locals, i el Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i del Baix Ter actua sovint com a braç executor.

Les dues peculiaritats de la campanya d'aquest estiu són l'augment del nombre d'episodis reiterats de pluja estiuenca, que faciliten l'acumulació d'aigua estancada –on l'insecte cria– i la irrupció al país d'una malaltia tropical anomenada Chikungunya, de la qual el mosquit tigre és transmissor potencial.

El virus Chikungunya és d'origen africà i des de principis de juny s'han detectat fins a quaranta casos a tot Catalunya, tal com confirma l'última alerta de salut pública de la Generalitat publicada el 22 de juliol. Les autoritats sanitàries no han volgut explicar en quines zones de la demarcació s'han donat els casos “per no crear alarmisme”. Sí que confirmen, però, que tots els casos són portats de l'estranger amb el punt en comú d'haver viatjat a la República Dominicana (85,4% dels casos), Haití, Guadalupe, Martinica i en un cas a Angola i d'haver estat picats allà per mosquits. De tots els malalts, quinze són homes i 25 són dones entre 6 mesos i 71 anys. Se sap que un dels primers casos es va donar a la Selva i d'altres al Maresme.

Els mosquits del gènere Aedes –el tigre n'és un– poden transmetre la malaltia a persones que estan en fase virèmica. Les autoritats sanitàries catalanes no han detectat cap cas de contagi de persona a persona a través de mosquits tigre, tot i que són conscients que això podria passar.

“No ens espantem!”

Des del Servei de Control de Mosquits es demana que s'estigui alerta. “No ens hem d'espantar, perquè és molt difícil que es doni una situació d'epidèmia, però no ens hem de quedar de braços plegats, perquè tots tenim part de responsabilitat”, s'informa des del seu bloc.

Se sospita que el nombre de casos es pot elevar al final de l'estiu i, per això, tenint en compte que és també l'època en què es preveu un augment de la densitat de mosquits tigre –potencial i únic transmissor–, els responsables del control del mosquit tigre a la demarcació estan alerta. “¿Que aquest any, amb l'explosió de Chikungunya al Carib, tenim més possibilitats de tenir afectats pel contacte amb els mosquits que l'any passat? Sí, sembla que serà així. Ho hem de veure”, exposava, molt prudent, el responsable del programa contra el mosquit tigre de Dipsalut, Xavier del Acebo.

El virus Chikungunya provoca febre i dolors articulars intensos, especialment als canells i als turmells. La simptomatologia pot durar setmanes i l'artritis es pot allargar. Rarament produeix la mort i, si es dóna el cas, afecta majoritàriament gent gran amb malalties de base.

Els mosquits

Sense aigua estancada, els mosquits no viuen

La prevenció és la principal eina per frenar la proliferació del mosquit tigre. Aquest darrer any el programa de control ha arribat a 122 escoles. “La conscienciació entra a casa pels més petits”, assenyala Del Acebo, que recorda els tríptics editats i el tendal que porten als mercats per acostar-se a la gent més gran. L'aplicació de larvicida en els embornals dels carrers és una pràctica sistemàtica que, amb els nous productes, ha guanyat efectivitat. Fins a 30.000 embornals han estat tractats pels ajuntaments. La màxima és clara: “Sense aigua, no hi ha larves; sense larves, no hi ha mosquits adults.”

Els símptomes

Els primers apareixen entre tres i set dies després de la picada

La malaltia es caracteritza per la febre elevada i el dolor articular (artritis). Altres símptomes freqüents són mal de cap, nàusees, cansament, erupcions cutànies, conjuntivitis i dolor muscular. Alguns pacients presenten símptomes de sagnat del nas o de les genives. La majoria de les persones afectades es recuperen completament, tot i que l'artritis pot persistir durant mesos o fins i tot anys.

Bona part dels infectats amb el virus de Chikungunya desenvolupen alguns dels símptomes, que apareixen entre tres i set dies després de la picada del mosquit infectat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia