Economia

CONSUM

L'exportació dels productes de la terra

IGP Llonganissa de Vic, a l'alça

CREIXEMENT

Durant el 2013 la IGP Llonganissa de Vic va fabricar 237.200 peces, que suposen un augment d'un 2,2% respecte a l'any 2012

Tot i que ha registrat un lleu descens, es comercialitza un 11,7% del total produït

Les paraules llonganissa i Vic fa molts anys que van agafades de la mà. Tant és així que, el 2003, aquest embotit que és símbol de la capital osonenca es va convertir en una de les indicacions geogràfiques protegides (IGP) que hi ha a Catalunya.

Segons les dades que han fet públiques els productors de la IGP Llonganissa de Vic, durant l'any passat la seva producció va augmentar un 2,2% respecte al 2012. Les vuit empreses que formen la IGP van fabricar un total de 237.200 peces, amb un pes total de 94.300 quilos. D'aquests, 79.800 s'han distribuït dins el mercat nacional català i 11.000, a països de la Unió Europea. Segons el president de la IGP, Urbici Escudé, es tracta d'unes xifres “molt positives, sobretot tenint en compte els moments difícils que està passant el mercat”. “Tot fa preveure que les xifres d'aquest any encara seran millors i podrem parlar de recuperació. A més, aquest creixement ens ha permès continuar donant feina a 255 persones i, fins i tot, augmentar una mica la plantilla.”

Pel que fa a les exportacions, el 2012 es van exportar 13.800 quilos de producte, mentre que el 2013 es va registrar un descens, ja que es van quedar en 11.000 quilos, cosa que representa un 11,7% dels quilos produïts. Els països on actualment l'exportació és més important són els de la Unió Europea, com ara França, Alemanya, Holanda, Bèlgica i Luxemburg, tot i que el president de la IGP ha explicat que l'embotit comença a entrar als països escandinaus, com ara Noruega i Dinamarca, i que un altre dels objectius és obrir-se al mercat asiàtic, ja que “és una zona amb molt potencial”. Escudé també assegura que obrir-se al món sota el distintiu IGP “fa que es valori molt més el producte”. “A França i Anglaterra, sobretot, perquè veuen que és senyal de qualitat. Les empreses elaboradores no podem fer trampes i hem d'elaborar la llonganissa sota normes estrictes.”

Amb afany d'augmentar la qualitat de la IGP Llonganissa de Vic, en aquests pròxims mesos les vuit empreses productores començaran a fer “tastos a cegues” amb tècnics experts per tenir “un punt crític extern per millorar l'aspecte gustatiu, no el productiu, dels seus embotits”. També faran tastos amb el consumidor final.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia