Societat

Un 56% de les terrasses de Barcelona vulneren la norma

Hi ha un 16% més d'infractors que els detectats fa tres mesos en la primera fase d'implantació de la nova ordenança

L'Ajuntament inicia els tràmits per tancar-ne 268 de muntades sense llicència

L'Ajuntament de Barcelona tindrà feina per fer complir la nova ordenança de terrasses, o es farà un tip de cobrar multes. En la segona tongada de revisions vinculada a la implantació de la normativa, que va entrar en vigor a principis d'any, el consistori ha detectat que un 56% dels establiments incompleixen algun aspecte de la norma. Un percentatge 16 punts superior al que es va detectar en la primera tanda d'inspeccions, que, com aquesta, es va fer a efectes informatius, sense posar multes. En aquella es van detectar irregularitats en un 40% de les terrasses. El percentatge, a més, es fa sobre el total de terrasses que operen amb llicència: 4.501. A banda, se n'han detectat 268 que no en tenen. El consistori ja n'ha tancat catorze, totes a Ciutat Vella, i ha iniciat els tràmits per clausurar la resta a partir del setembre. En xifres absolutes, en tres mesos s'ha passat de 1.855 a 2.516 terrasses que incompleixen algun requisit normatiu. Val a dir que la xifra que més creix és la de les que cometen una sola infracció, que passen de 892 a 1.460. Amb dues irregularitats n'hi ha 705, mentre que en l'anterior control n'hi va haver 578. Disminueix lleument el nombre de terrasses que en cometen tres o més, que passen de 385 a 351.

El tinent d'alcalde d'Hàbitat Urbà, Antoni Vives, va mirar de treure importància a l'increment del nombre d'establiments que cometen infraccions; va dir que ja estava previst i que “és lògic”, perquè si la primera revisió es va fer al febrer, la segona va arrencar a finals de maig i es va perllongar durant tot el juny, amb el bon temps i la temporada alta de terrasses ja arribats. “A l'estiu és quan hi ha més demanda, i és fàcil posar dues taules de més” per tal de satisfer-la, va argumentar Vives.

El tinent d'alcalde obviava amb aquesta anàlisi el fet que l'excés de taules no és pas un incompliment que els inspectors hagin comptabilitzat, i també que les irregularitats detectades més vegades són l'existència d'elements fixats a terra que no poden retirar-se en recollir la terrassa cada nit, detectats en 1.040 casos, i la d'elements publicitaris en 929 terrasses. Al febrer, aquestes irregularitats es repetien 653 i 679 cops, respectivament. El tercer incompliment més recurrent és la presència d'elements adossats a la façana, una irregularitat que en aquest cas sí que s'ha reduït: de 878 a 757 casos.

En qualsevol cas, els infractors tindran l'estiu en pau. La tercera onada inspectora, en què ja hi haurà sancions, arrencarà a la tardor, i prioritzarà el control sobre els establiments on en les revisions prèvies s'han detectat incompliments greus, que són els que comporten una ocupació excessiva i els que compliquen l'accessibilitat al carrer o la plaça on estan situats. Inicialment, s'havia dit que les revisions als que se'ls haguessin detectat infraccions greus es farien al juliol. Les multes poden ser de fins a 500 euros en cas d'infracció lleu, de fins a 1.000 si és greu i d'un màxim de 3.000 i la revocació de la llicència si es tracta d'incompliments molt greus.

Aquesta tercera tongada de controls ja acompanyats d'imposició de multes es farà en paral·lel a una campanya informativa del Gremi de Restauració, que, passades les festes de la Mercè, farà una ronda de visites a tots els titulars de terrasses per explicar-los el nou reglament i aclarir dubtes, fet que, vist l'alt grau d'incompliments, no sembla gens sobrer. Els informadors del gremi distribuiran fullets informatius, apuntaran als restauradors si tenen la terrassa conforme a la normativa i en recolliran les opinions i valoracions. El gremi també habilitarà un telèfon per resoldre dubtes sobre l'ordenança, que també es podran presentar per correu electrònic.

La nova ordenança ha unificat horaris –ara arreu de la ciutat les terrasses han de tancar a les dotze de la nit de diumenge a dijous i una hora més tard els divendres i les vigílies de festius– i criteris, com ara que tots els elements de la terrassa han de ser desmuntables. Hi ha, però, alguns aspectes que s'aplicaran progressivament, i no s'hauran de complir fins més endavant. És el cas de la disposició que estableix que l'espai de pas per a vianants entre la façana i la terrassa no pot ser inferior al 50% de l'ample total de la vorera ni a 1,8 metres (ara són 1,5), que entrarà en vigor el proper 1 de gener, o la que fixa que les terrasses no podran superar l'amplada de la façana de l'establiment al qual pertanyen, que serà aplicable a començaments del 2016.

Aquestes moratòries, però, només valen per a les terrasses ja existents l'1 de gener passat, quan va entrar en vigor l'ordenança. Les noves han de complir els nous requisits de bon començament. Des de principis d'any, l'Ajuntament ha denegat 876 permisos perquè els demandants no els complien, a banda dels 225 no renovats per impagaments. Ara el consistori té en tràmit 270 sol·licituds, 129 estan en fase inicial i 141 ja tenen el vistiplau.

4.501
terrasses
amb llicència hi ha a Barcelona. L'Ajuntament n'ha detectat 268 que no en tenen, i que es tancaran.
5 milions
d'euros
va recaptar el consistori el 2013 en concepte de taxes d'ocupació de l'espai públic de bars i restaurants.

Dos milers d'establiments tancats per la crisi

El president del Gremi de Restauració, Pere Chias, va afirmar ahir que quasi dos milers de bars i restaurants han tancat a Barcelona per la crisi, i va vindicar la importància que per al sector tenen les terrasses, que va considerar “imprescindibles”.

“Els clients busquen locals amb terrassa perquè Barcelona té un clima excel·lent i perquè la llei del tabac ha fet que els fumadors i les persones que els acompanyen prefereixin estar-se a fora ”, va argumentar. En aquest sentit, el president va demanar “màniga ampla” per incentivar “la creativitat” en les terrasses, i va lamentar que de vegades hi hagi “normatives excessivament uniformistes”, en el que es podria interpretar com una crítica vetllada a la nova ordenança, que no ha fet sinó unificar criteris que abans eren dispars a cada districte.

En tot cas, l'Ajuntament, que l'any passat va recaptar 5 milions d'euros provinents de la taxa que paguen els titulars de terrasses, té pendent encara l'elaboració de 32 reglaments singulars aplicables a espais característics, que poden introduir variacions sobre la norma general.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia