cultura

Rehabilitaran el castell de la Fosca després de l'estiu

Es volen consolidar els murs existents, reparar els accessos i sanejar l'entorn, un projecte del programa Romànic Obert

Les obres s'allargaran quatre mesos i costaran 110.000 euros

Les obres de consolidació del castell de Sant Esteve de la Fosca començaran aquest mes de setembre i està previst que s'allarguin durant quatre mesos. Els treballs serviran per consolidar els murs existents, condicionar els accessos i sanejar l'entorn, amb l'objectiu que a principis del 2015 el castell es converteixi en un element arquitectònic visitable. Aquest projecte s'emmarca en el programa Romànic Obert, impulsat per la Generalitat de Catalunya i l'Obra Social de La Caixa. El castell de Sant Esteve de la Fosca és una construcció del segle XII que va tenir una importància estratègica com a fortalesa.

Les obres de consolidació tindran un cost d'uns 110.000 euros. La senyalització del castell serà a càrrec de l'àrea de patrimoni de l'Ajuntament de Palamós, un cop les obres de restauració estiguin acabades.

Aquesta serà la segona actuació de millora al castell, després que l'any passat ja se'n va executar una que va tenir com a objectiu realitzar els treballs de desbrossament, així com també el desenrunament dels diversos fragments de pedra i terra que s'havien anat desprenent dels murs. Aquestes tasques van permetre netejar tot l'immoble en un procés necessari per elaborar posteriorment el projecte arquitectònic que ha determinat les actuacions de consolidació definitives de les restes del castell de Sant Esteve.

Fins fa cinquanta anys, el castell va romandre com a mas, després va ser abandonat definitivament. En l'actualitat, l'entrada al recinte fortificat ha quedat desfigurada per la masia –avui enrunada– que s'aixecava recolzada en l'antiga construcció. Resta la part d'una torre baixa de planta rectangular, així com un mur i les restes d'una altra torre. L'estat de degradació de la fortalesa és el que ha incentivat l'inici de la restauració, fet que es va fer possible l'any 2012, una vegada aquest immoble va passar a ser de propietat municipal.

Entre la Fosca i la platja de s'Alguer

Les restes del castell de Sant Esteve són en un promontori estratègic al caire d'un penya-segat, entre la platja de la Fosca i la de s'Alguer. El castell es va construir sobre restes romanes i es calcula que segurament aquestes són damunt d' assentaments ibèrics. La primera referència escrita és del 1272. Es va convertir en un mas a finals del XIV, però en segles posteriors es va recuperar l'ús com a baluard defensiu i de guaita. Es va abandonar fa uns cinquanta anys i, des del 2012, forma part del patrimoni municipal.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia