Societat

Una xarxa espolia la gent gran

Un grup organitzat es dedica a desposseir persones vulnerables de les propietats immobles

La Fundació Tutelar n'ha informat els Mossos d'Esquadra

Part de les operacions es van dur a terme entre el 2008 i el 2011

La Fundació Tutelar de les Comarques Gironines, especialitzada en l'exercici de la tutela de persones per ordre judicial, ha detectat l'existència d'una organització que es dedica a enganyar gent gran que pateix algun tipus de demència o malaltia neurodegenerativa amb l'objectiu d'espoliar-los. El director d'aquesta fundació, Josep Maria Solé, va explicar ahir que, a diferència d'altres situacions de “buidatge de béns per mecanismes ordinaris” amb què sovint es troben en l'exercici de les tuteles, haurien topat amb un grup que té una trama molt ben muntada per acabar desposseint persones de les seves propietats immobles. Després de guanyar-se la confiança de la persona en situació de vulnerabilitat, l'organització en qüestió la desposseeix del seu pis a canvi d'un tracte que a l'afectat li reporta un benefici ridícul, el venen a un tercer, hipotequen l'immoble i desfan l'empresa que van constituir per dur a terme l'entramat. “Es tracta d'una operació molt sofisticada per obtenir diner líquid. I un cop duta a terme, els afectats deixen de ser amos del pisos i, com a molt, en tota la transacció, acaben obtenint un màxim de 2.000 euros. I quan es busca l'empresa que hi ha darrere l'operació, ja ha desaparegut”, va indicar. Bona part d'aquestes operacions, que s'haurien dut a terme entre els anys 2008 i 2011, han afectat usuaris de les zones de Barcelona i el Maresme, si bé també hi ha algun cas de la demarcació. La Fundació Tutelar ha posat en coneixement dels Mossos d'Esquadra la informació que tenen sobre aquests fets perquè els investiguin.

A la fundació es calcula que una de cada quatre persones grans que arriben a la fundació per mandat judicial ha estat víctima d'algun tipus d'abús, segons informa l'ACN. Són situacions difícils de detectar perquè l'abús passa entre les quatre parets d'una casa. Els abusos generalment provenen dels cuidadors, ja siguin persones contractades o, fins i tot, familiars. La majoria dels casos surten a la llum arran d'impagaments de factures i rebuts. Aquestes situacions són especialment complicades de perseguir en l'àmbit judicial, perquè, segons el Codi Penal, si no s'utilitza violència o intimidació, que un familiar de primer grau s'apropiï del patrimoni no és delicte. Per contra, sí que és considerat delicte quan qui espolia el patrimoni d'una persona vulnerable no és un familiar directe, sinó algun cuidador o una persona aliena a la seva família. Solé hi afegeix que també s'han trobat amb casos de persones que contracten un cuidador quan la demència comença a aparèixer i, de mica en mica, atorguen cada vegada més poders a aquesta persona, fins al punt que acaben tenint accés total als seus comptes. “En aquests casos, el que costa és demostrar que la víctima, quan estava en ple poder de les seves facultats, no ho va fer voluntàriament”, exposa Solé.

La Fundació Tutelar de les Comarques Gironines és una de les més grans de Catalunya pel volum de persones que atén. Actualment, té un total de 670 persones sota la seva tutela. Segons el que dictamini el jutge, la Fundació Tutelar es pot fer càrrec d'una persona des de diferents àmbits: el social, l'econòmic i el jurídic. El 45% de les persones que tenen en tutela o curatela pateixen malalties mentals (esquizofrènia, trastorns de personalitat o trastorns bipolars, majoritàriament). Un 33% tenen retard mental en diferents graus i un 22% són persones amb algun tipus de demència o malaltia neurodegenerativa. A banda del diagnòstic principal, hi ha un 7% d'aquestes persones, normalment amb un alt grau d'autonomia personal, que fan un consum actiu de tòxics que condiciona el seu comportament. Alhora, hi ha un 15% de les persones protegides que han registrat problemes de comportament considerats greus. Un 43% dels tutelats o sota curatela tenen més de 60 anys. Un cop la fundació assumeix la tutela o la curatela d'una persona, els esforços se centren a gestionar el dia a dia.

L'Ajuntament de Girona aconsella no donar almoina als pidolaires

Joan Trillas

La proliferació dels pidolaires als carrers de Girona, principalment a les zones comercials i més cèntriques, amb relació a l'any passat ha portat l'Ajuntament a aconsellar als ciutadans que no els donin almoina.

El regidor de Seguretat, Mobilitat i Via Pública, Joan Alcalà, va destacar ahir en declaracions a aquest diari que “no es tracta de cap xarxa organitzada de pidolaires”, però que, en vista de la seva proliferació, s'ha optat per aconsellar a la població que no els doni almoina “per ajudar a eradicar-los”. Això no treu, segons Alcalà, que la policia local estigui atenta per evitar la implantació d'una estructura organitzada. La seva eradicació, però, no és fàcil d'aconseguir, de tota manera. En aquests moments, els pidolaries –Alcalà no va poder precisar quants n'hi ha a la ciutat– es concentren a les zones més comercials o cèntriques, com és el cas de la plaça de Catalunya, la plaça de la Independència, el carrer Nou i la Rambla. De tota manera, i amb les dades a la mà, sí que es pot afirmar que s'ha produït un increment d'aquest fenomen. Així, des del mes de gener fins al mes de
juny, la policia local ha tramitat un total de 62 sancions; d'aquestes, segons Alcalà, 36 correspondrien a pidolaires ja coneguts. Una dada que contrasta amb les 26 que es van tramitar l'any passat, segons va destacar Alcalà en declaracions a la Cadena SER.

Un món delicat

El món dels pidolaires és, segons el regidor, complex per poder fer una diagnosi. Per un costat hi ha els que són esporàdics; és a dir, els pidolaires que apareixen a la ciutat amb motiu de grans esdeveniments, com ara Temps de Flors, i que se sumen als habituals. Un altre aspecte que fa que el fenomen sigui difícil d'abordar és el de les sancions. Si bé és cert que es preveuen sancions d'entre 150 i 300 euros, es fa difícil poder-ne cobrar alguna: “La majoria no tenen domicili conegut i tampoc béns, i és per això que estem recomanant als veïns que no els donin almoina.” La situació arriba a complicar-se més, sempre segons Alcalà, quan molts d'aquests han estat atesos per l'àrea de Serveis Socials de l'Ajuntament, però es fa difícil determinar si continuen fent de pidolaires per “treure uns diners extres”.

Alcalà destaca el paper i la importància del Serveis Socials a l'hora d'ajudar gent que passa dificultats i l'orientació que es dóna, per exemple, als mateixos pidolaires.

Una entitat amb deu anys d'experiència

Amb deu anys d'experiència, la Fundació Tutelar s'ha consolidat en el seu camp com l'organització tutelar amb major nombre de persones protegides de Catalunya. L'entitat va aprofitar la commemoració, l'any passat, del seu desè aniversari per posar de manifest les situacions de vulnerabilitat a què ha de respondre en la pràctica de l'acció tutelar. En aquest sentit, va fer notar les “escasses i obsoletes” eines jurídiques vigents per dur a terme una adequada protecció de les persones que té sota la seva tutela i va subratllar la necessitat “urgent” de coordinar els recursos socials i sanitaris existents, molt limitats, en l'actual context econòmic i social.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia