Societat

Barcelona capgira el model d'atenció als sense sostre

Els deu primers pisos del sistema Housing First es posaran en marxa a l'octubre

L'Ajuntament assegura que durant l'últim any ha disminuït un 13% el nombre de persones que dormen al carrer

Barcelona posarà en marxa a l'octubre un nou model d'atenció a les persones sense sostre, que consisteix a començar per facilitar-los en primer lloc un habitatge individual i permanent i a partir d'aquí iniciar un camí d'inserció amb tot el suport que requereixin, tant social com de salut. És l'anomenat Housing First –es tradueix com “l'habitatge primer”– que fa vint anys va néixer als Estats Units i que s'està aplicant amb èxit a Amsterdam, Glasgow, Dublín, Lisboa, Hèlsinki i Viena. RAIS, una entitat de lluita contra l'exclusió social, gestionarà els deu primers habitatges amb aquest model a Barcelona.

L'objectiu és arribar als seixanta habitatges, segons va anunciar ahir la tinenta d'alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, Maite Fandos. A l'octubre es farà un concurs perquè s'hi presentin les entitats interessades a gestionar els altres cinquanta habitatges. “És un projecte –va remarcar Fandos– que ha de tirar endavant l'Ajuntament en xarxa amb les entitats socials.”

Una de les entitats que fins i tot ha visitat experiències de Housing First a Europa és la Fundació Arrels. El seu director, Ferran Busquets, explica que es trenca amb el model tradicional, en el qual una persona passa del carrer a un alberg, d'allà a un allotjament temporal i, si tot va bé, arriba a una llar permanent. “És un sistema que trenca amb el model d'escala i que posa la persona en el centre”, destaca. Alhora, però, indica que és molt important el seguiment que se'n fa i avisa que els professionals han de fer un canvi de punt de vista.

Una dada interessant és que, segons Pathways to Housing, l'organització que va instaurar-ho als Estats Units, després de dos anys el 85% de les persones manté l'habitatge. Entre les condicions que hauran d'acceptar les persones que es beneficiïn d'aquests pisos hi ha, en el cas que tinguin algun ingrés, aportar-ne una part en concepte de lloguer; respectar la bona convivència veïnal i acceptar visites periòdiques de l'equip de suport.

El director de la Fundació Assís, Jesús Ruiz, una altra de les entitats que atén al col·lectiu sense sostre, destaca que el Housing First “obre la porta a trobar solucions per a persones en un estat d'exclusió consolidat i que en aquests moments no troben cap recurs que s'adeqüi a les seves necessitats”. “Hem creat recursos i hi posem les persones; ara, en canvi, la persones i les seves necessitats estaran en el centre”, hi afegeix.

La tinenta d'alcalde de Qualitat de Vida va explicar que hi ha un descens del 13% en el nombre de persones que dormen al carrer a Barcelona: si el maig de l'any 2013 se'n van comptabilitzar 818, el mes passat van ser 712, segons el Servei d'Inserció Social (SIS).

LES FRASES

L'increment del nombre de places i de serveis ha fet reduir l'últim any un 13% el nombre de persones que dormen al carrer
Les persones que participin en el Housing First seran un veí més en una comunitat
Glòria Figuerola
directora de serveis socials de l'ajuntament de Barcelona
Hem lliurat les claus dels primers pisos de Housing First a Madrid. Aplicarem el model a Barcelona i a Màlaga
Luis Perea
director de mobilització de rais fundació
Els recursos que tenim ara no s'adeqüen a les necessitats d'un perfil de persones en una situació crònica
Jesús Ruiz
director de la fundació assís
Fa temps que estudiem el Housing First. Si es fa bé, ens sembla un model molt encertat
Ferran Busquets
director d'arrels fundació
El model Housing First que implantarem a l'octubre comporta un suport social amb més autonomia
Maite Fandos
tinenta d'alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports

1.500 persones als menjadors socials

A Barcelona hi ha cada dia gairebé un miler de persones que dormen en centres d'acollida o pisos d'inclusió municipals (l'any 2011 hi havia 797 places) i hi ha 1.541 persones que dinen en menjadors socials de l'Ajuntament (l'any 2011 es distribuïen 1.106 àpats). Aquestes són algunes de les dades que va destacar la tinenta d'alcalde Qualitat de Vida, Maite Fandos, per il·lustrar que “les persones vulnerables són una prioritat per a l'Ajuntament”. L'any passat, 3.537 persones van pernoctar en aquests allotjaments municipals i 10.653 van anar als menjadors socials, on es van servir 489.213 àpats.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia