Política
Josep Cruanyes
President de la Societat Catalana d’Estudis Jurídics
Josep Cruanyes: “La consulta d'Arenys va conscienciar molt la gent”
dret a decidir · Cruanyes defensa que Catalunya ha de tenir dret a escollir sobre els temes que l'afecten dia a dia a part de l'autodeterminació desencaix · No veu una Catalunya dins d'Espanya, ja que l'Estat no proposa alternatives ‘papers de salamanca' · Critica l'actuació del govern espanyol i recorda que ha incomplert la llei i els terminis
Advocat i historiador, Josep Cruanyes (1952) és president de la Societat Catalana d'Estudis Jurídics, vinculada a l'IEC, i secretari de la Comissió de Llengua Catalana del Col·legi d'Advocats de Catalunya. A més, des de la Comissió de la Dignitat ha estat un dels principals instigadors del retorn dels papers de Salamanca a Catalunya i va presidir la junta de la Plataforma pel Dret a Decidir. A més, l'any 2006 va rebre el Premi d'Actuació Cívica de la catalanista Fundació Lluís Carulla
Si l'Estat no deixa votar, farà evident
el dèficit democràtic i vulnerarà el dret internacional
el dèficit democràtic i vulnerarà el dret internacional
El reconeixement de Catalunya com a subjecte polític és una de les seves obstinacions. Quan l'independentisme no era a l'ordre del dia dels partits polítics, Josep Cruanyes ja treballava des de la societat civil perquè Catalunya pogués decidir el seu futur.
Com sorgeix la Plataforma
pel Dret a Decidir (PDD)?
pel Dret a Decidir (PDD)?
Quan es negociava l'Estatut i l'Estat no va reconèixer Catalunya com a subjecte polític. En vista d'això diverses entitats es van mobilitzar per reivindicar el dret a decidir.
L'autodeterminació?
No només. També el dret a decidir tot allò que afecta la vida catalana, com ara el dèficit fiscal, la infraestructura i la cultura.
Què van suposar per a l'independentisme les manifestacions del 2006 i el 2007?
Les mobilitzacions de la PDD van representar un salt endavant en la reivindicació de la sobirania catalana, ja que l'independentisme va deixar d'estar reduït a unes forces polítiques per ser un moviment transversal en la societat.
Les consultes populars van ser el següent pas?
Bé, la consulta d'Arenys de Munt va ser una iniciativa local que va tenir el suport del consistori. Arran de l'èxit altres poblacions s'hi van sumar i va sorgir la necessitat que una plataforma coordinés les consultes de tot el país.
Fins a arribar a la capital.
Barcelona va ser un gran repte que va confirmar l'èxit de la mobilització ciutadana.
Però només hi va haver
un 20% de participació.
un 20% de participació.
Mobilitzar tanta gent amb pocs recursos és tot un èxit. Cal tenir en compte que l'Ajuntament de Barcelona es va oposar a la consulta i va prohibir que se'n fes publicitat al carrer. Segons el Tribunal Superior el consistori va vulnerar així la llibertat d'expressió.
Sense aquelles consultes populars estaríem parlant avui de la del 9 de novembre?
Sens dubte aquelles consultes van ser un element clau per conscienciar la gent en el principi democràtic.
Creu que podrem votar?
Rotundament, sí. No es pot imaginar que un estat democràtic com l'espanyol no permeti que els ciutadans s'expressin mitjançant el vot. Si s'impedís es constataria que Espanya té un gran dèficit democràtic i vulneraria els principis de dret internacional.
L'encaix dins d'Espanya ja és
un impossible?
un impossible?
En els últims 300 anys no s'ha trobat. No se'n parla però durant la Guerra Civil el govern republicà va menystenir la Generalitat. Ara ha passat el mateix amb l'Estatut i l'Estat espanyol no ofereix cap alternativa a seguir com fins ara.
Vostè ha lluitat pel retorn dels ‘papers de Salamanca'. Quina valoració fa del resultat de la batalla?
Molt negativa. L'Estat ha incomplert la llei i ha dilatat durant més de cinc anys el procés de retorn de la documentació per manca de voluntat a l'hora de reconèixer els drets dels catalans. És un clar reflex de la relació desigual entre Catalunya i Espanya.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.