Salut

Obertura de l'hospital transfronterer de Cerdanya

Es tracta del primer hospital d'aquestes característiques d'Europa, amb equips mèdics bilingües català-francès

Han calgut acords especials entre Madrid i París per solucionar problemes com els de l'estat civil i seguretat social

El primer hospital transfronterer d'Europa, a Puigcerdà, obrirà aquest mes de setembre. La inauguració tindrà lloc un any més tard del que s'havia previst. L'hospital acollirà pacients de l'Alta Cerdanya (Estat francès) i la Baixa Cerdanya (Estat espanyol). L'anunci de l'obertura ha estat fet per l'administració francesa a inicis de setembre i la inauguració ha de tenir lloc divendres 5 de setembre, segons l'Agence Régional de la Santé (ARS) del Llenguadoc-Rosselló. Aquest organisme estatal francès parla d'un “projecte pioner a Europa, gestionat per França i Espanya i amb finançament europeu”.

L'hospital se situa en territori de Puigcerdà, però es troba a dos quilòmetres de la frontera estatal que divideix Cerdanya. Donarà servei a unes trenta mil persones d'una i altra banda de la frontera, i tindrà capacitat “per a realitzar operacions d'urgència, sobretot en temporada d'esquí”. Així mateix hi haurà una maternitat, esperada sobretot a la Cerdanya nord-catalana, ja que fins ara les dones havien d'anar fins a Perpinyà per ser ateses en el part.

Els equips mèdics respondran a la particularitat transfronterera, ja que seran de cultura francesa i catalana i podran adreçar-se als pacients en la seva llengua. L'Estat espanyol va obligar, el mes de juliol, a retolar també en castellà els cartells que estaven en francès i català.

Aquest projecte transfronterer havia estat previst, inicialment, l'any 2007, però les obres no van començar fins el 2009. Han calgut acords especials entre Madrid i París per solucionarproblemes com els de l'estat civil (naixements i morts dels pacients ciutadans francesos en territori espanyol) o la cobertura de la Seguretat Social francesa. El projecte ha estat gestionat per l'Associació Europea de Cooperació Territorial (AECT), en la qual intervenen agents catalans, en una proporció del seixanta per cent, com ara el Catsalut, l'Ajuntament de Puigcerdà i el Consell Comarcal de la Cerdanya, i de l'administració francesa de l'ARS Languedoc-Roussillon, que depèn del ministeri de Sanitat de París. L'hospital ha tingut un cost de 31 milions d'euros, 18 dels quals han estat assumits per la Unió Europea. Una AECT (Agrupació Europea de Cooperació Territorial) és un ens jurídic promogut per la Unió Europea per “fomentar la cooperació transfronterera transnacional i/o transregional”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia