Opinió

Begudes gens innòcues

Un dels estudis del congrés de cardiologia relacionava les begudes energètiques amb problemes del cor

Llagostera. Un dia de la primera quinzena d'agost a mitja tarda. Entro en un supermercat que hi ha prop de la zona esportiva del poble. Arribo a la caixa. Davant meu hi ha dos nois, d'entre dotze i catorze anys, quinze com a màxim. Tots dos porten a les mans una beguda energètica, mida gegant, com les llaunes de cervesa que porten els guiris a la Barceloneta, o a Gràcia, o al Poble-sec... Però aquesta és una altra història. Paguen els cèntims que els costa i marxen. A la caixa, en un lloc ben visible i amb lletres ben grans hi ha un cartell on diu que està prohibit vendre alcohol a menors. Em crida l'atenció. No poden comprar alcohol, és obvi, però sí begudes energètiques, unes begudes que sé, per gent més de la meva edat que de la seva, que “et posen com una moto” o “et permeten allargar el que estàs fent sense sensació de cansament”. No li dono més importància i marxo del supermercat, sí, entre altres coses amb una beguda ensucrada. Hores més tard, torno a veure els dos nois. Ara són uns quants més i algun porta altres begudes energètiques a la mà. Van amb monopatins i bicicletes i es veu clarament que poden menjar-se el món. De fet, s'estan menjant la plaça del Casino. Qualsevol element del mobiliari urbà és bo per provar la seva habilitat. L'energia dels joves és infinita i, per tant, és difícil afirmar què farien amb o sense begudes energètiques.

Però aquest no és el debat. El debat és que ja fa prou temps que s'alerta que els nens, almenys, no haurien de prendre aquest tipus de begudes. Com moltes altres coses, ja ho sé. I tampoc cal tornar-se un defensor de les prohibicions. Però resulta que aquests dies Barcelona ha estat la seu d'un dels congressos de cardiòlegs més important del món. Al congrés s'han presentat multitud d'investigacions, moltes de les quals tindran transcendència en els usos futurs de metges i pacients. No sé si els metges seguiran prohibint el cafè als hipertensos, per exemple. El temps ho dirà. Però, en tot cas, un dels estudis relacionava directament les begudes energètiques amb els problemes de cor, cosa que descartava de cafè i te, per exemple. L'estudi de l'Agència de Seguretat Alimentària de França les relacionava, pel seu alt nivell de cafeïna i taurina, amb taquicàrdies, palpitacions i, a causa de la quantitat de sodi que porten, pujades de tensió. Doncs això, que potser els nens de Llagostera es podrien haver pres una cervesa tranquil·lament a la terrassa d'un dels bars de la plaça.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia