cultura

La Penyora dedica el 8è Pepe Sales a Renée Vivien

El festival d'art independent subratllarà, el gener vinent, l'esperit lliure i transgressor de la poetessa

La vuitena edició del festival d'art independent Pepe Sales, organitzat per La Penyora, tindrà com a epicentre inspirador la figura i l'obra de la poetessa Renée Vivien (Londres, 1877-París, 1909), dona de vida curta i intensa que es va enfrontar obertament a totes les convencions i les hipocresies socials de la seva època. Sens dubte, un personatge ideal per al Pepe Sales, un festival que sempre tria personatges poc convencionals –sovint considerats maleïts– per inspirar les creacions de músics, actors, cineastes, artistes plàstics i altres creadors que presentaran els seus treballs a finals de gener del 2015 amb l'estructura habitual: una exposició col·lectiva, una sessió de projecció de curtmetratges al Truffaut i, entre altres activitats, el gran festival de cloenda a La Mercè.

“Lesbiana declarada, la seva obra, així com les seves vivències, suposen una subversió de l'ordre moral. Una lluita constant contra la intolerància i en favor dels drets de la persona a manifestar obertament la seva sexualitat dins d'una societat que, encara ara, ignora i menysté l'homosexualitat femenina amb les armes del silenci i de la indiferència.” Així es presenta Renée Vivien –nascuda anglesa amb el nom de Pauline Mary Tarn i reinventada en el París bohemi de principis del segle XX– en el text introductori d'aquesta nova edició del Pepe Sales.

Consol Ribas i Lluís Llamas, responsables de La Penyora i directors del festival, destaquen de Renée Vivien el seu caràcter indòmit i extrem. “En només una dècada ho va cremar tot”, diuen. Va viatjar per Egipte, la Xina i altres països, va viure intenses passions i desenganys, pels quals va intentar suïcidar-se més d'una vegada, i va publicar una desena de poemaris, en els quals va reflectir el seu projecte vital com a hereva, després de molts segles, de les ensenyances poètiques i vitals de Safo de Lesbos. Maria Mercè Marçal li va dedicar ara fa vint anys La passió segons Renée Vivien, premi Carlemany 1994.

Pensant ja en la desena edició

Renée Vivien serà la tercera dona que protagonitza el festival d'art independent Pepe Sales, després de Santa Teresa de Jesús i la poetessa cubana Carilda Oliver. Totes elles, de diferent manera, representen la lluita eterna de la dona per expressar-se i viure en llibertat, en un món dominat pels homes. “Creativament, l'obra de la dona sempre ha estat considerada menor, fins i tot en el context de les avantguardes”, afirma Consol Ribas. I contra això també es va rebel·lar Renée Vivien, una dona “bella que seduïa tant els homes com les dones”. El festival Pepe Sales la vol reivindicar com a dona lliure i com a brillant poetessa “exclosa de les grans antologies”.

El festival Pepe Sales es va apropant al seu desè aniversari, que celebrarà el 2017. És possible que la 10a edició es dediqui, com la primera, al seu gran inspirador, el poeta, compositor i pintor Pepe Sales (1954-1994), al qual van seguir també Miquel Bauçà, Pedro Casariego, Lluís Vilà i Juan Eduardo Cirlot com a fars creatius del festival.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia