Societat

LA CRÒNICA

El Tura, entre la renovació i la tradició

Els primers documents coneguts sobre actes populars de les festes d'Olot daten de l'any 1636, en què ja s'esmenten el cant de seguidilles, el ball de plaça i el correbou. I ara, el 2014, quan els gegants celebren els 125 anys, trobem un cartell en què els gegants es fan una selfie i també podem consultar els actes de les festes en una aplicació per a smartphones. No m'imagino les festes d'aquells temps ni ells es podrien imaginar les festes dels nostres temps.

Des d'aquella època reculada i fins ara, l'evolució i transformació en les festes de la capital garrotxina ha estat continuada.

Les festes són tradició, les quals estan arrelades per un seguit d'actes —alguns es perpetuen des dels inicis fins a l'actualitat— que agraden a la major part dels assistents i participants. Està bé que sigui així, però reivindico la novetat i l'originalitat de propostes que l'adapten als nous temps i la fan evolucionar cap a una festa més completa en la qual la varietat hi sigui present.

Aposto pels llançaments de pinyols, pels concursos de ferradures, pel rugbi femení i pels grups de música que comencen i són desconeguts. Aposto perquè puguis sortir de nit i anar de plaça en plaça tastant cada un dels grups que hi actuen, del punk a les havaneres, del rock al techno, del ball de l'hora als balls de saló...

Les festes de la Mare de Déu del Tura, amb multitud d'actes programats, donen peu a la innovació i la presentació de noves activitats. No em refereixo que siguin el Sillicon Valley de les festes però m'agrada aquest esperit de canvi, de novetat i de reinvenció. Fins i tot, proposaria un acte nou cada any i per votació popular, igual com a les olimpíades es fan propostes perquè s'hi afegeixin competicions noves.

Com diria Giuseppe Tomasi di Lampedusa, si volem que tot continuï com està, és necessari que tot canviï. Bona festa major.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia