Educació

El nou curs començarà amb 700 alumnes i 130 docents més

Es trenca tímidament la tònica dels últims anys, marcats per la congelació de les plantilles

Ensenyament preveu normalitat en l'inici del curs

El curs 2014/15 començarà el dia 15 a les comarques gironines amb 735 alumnes més que el curs passat i 130 llocs de treball per a docents més (places que poden estar ocupades per un sol docent o més, segons el tipus de contractació). Amb aquest increment de personal, es trenca la tendència dels darrers cursos, marcats per les retallades (2011/12) i la congelació de les plantilles (cursos 2012/13 i 2013/14). El director d'Ensenyament a Girona, Albert Bayot, va destacar ahir, en la presentació de les dades del nou curs, que aquestes 130 dotacions més de professorat representen el 15% de l'augment de places que hi hagut en l'àmbit de tot Catalunya. “Quina altra empresa de les comarques gironines és capaç de crear en un any 130 llocs de treball?”, va preguntar Bayot en diverses ocasions durant la presentació de les dades.

El nou curs acadèmic arrencarà el dia 15 per a un total de 119.729 alumnes dels diversos trams educatius (des de l'ensenyament infantil fins als estudis postobligatoris), 735 més que el curs passat, i amb 8.158 docents. Bayot va destacar la davallada del nombre d'alumnes que s'ha registrat en l'etapa infantil (amb 1.110 alumnes menys que el curs 2013/14) i l'augment del nombre d'estudiants de primària (1.258 més), així com dels joves que cursaran la secundària obligatòria (698 més).

Amb relació a les ràtios, Bayot va destacar que el descens de mainada de tres a sis anys i l'increment del nombre de mestres han permès reduir la quantitat de nens per classe. I, en aquest sentit, va indicar que hi ha grups de P3 amb menys de 25 nens en escoles de Girona, Salt, Palafrugell i Figueres.

Tot i reconèixer que el temps atípic d'aquest estiu ha complicat les obres en alguns indrets, de manera que a hores d'ara hi ha operaris treballant en molts centres, Bayot va indicar que tots els centres tenen previst obrir les portes puntualment el dia 15. Pel que fa a la nova escola d'adults de Girona, Ensenyament garanteix que començarà el curs el dia 22, encara que sigui en espais alternatius. El director del centre, Fermí Porta, va informar la setmana passada del possible endarreriment de l'entrada en servei del centre pels treballs d'adequació que s'hi estan fent.

Amb el nou curs, es posaran en marxa dos centres “nous”: els instituts de Girona i el de Sant Gregori. Els dos en espais habilitats. L'única escola que aquest any no obrirà les portes serà la de Santa Llogaia d'Àlguema.

LES XIFRES

4,35
per cent
de decrement del nombre d'alumnes registrarà l'etapa d'infantil (3-6 anys). Són un miler de nens menys.

LES FRASES

Quina altra empresa és capaç de crear en un any 130 llocs de treball nous? És un esforç gens menyspreable
Ha estat l'any amb més placidesa en matèria de nomenaments de docents
Albert Bayot
director d'ensenyament
2.524
destinacions
s'han assignat a proposta dels directors dels centres, d'acord amb el nou decret de plantilles.
90,22
per cent
dels grups d'ESO tindran una ràtio de 30 alumnes per classe o menys. Hi haurà un total de 266 grups d'ESO.
Els mòduls prefabricats, una “herència”

Les comarques de Girona, el territori amb més barracons

N.A

Amb vista al nou curs escolar, s'han instal·lat 25 mòduls prefabricats i se n'han suprimit quatre. Sense concretar la quantitat de barracons que hi haurà aquest any a les comarques gironines, Bayot va reconèixer que la demarcació de Girona és, de tot Catalunya, la que té proporcionalment un nombre més elevat de mòduls prefabricats. Va recordar que és una situació que li va venir “heretada” en el moment en què va arribar al càrrec de director territorial (gener del 2011) i que es manté invariable amb el pas dels anys. I va llançar un missatge als seus superiors del departament perquè “valorin el creixement” dels centres educatius “quan sigui possible”. Bayot va reconèixer que l'eliminació dels barracons “és un tema pendent”.

El polèmic decret de plantilles

Ensenyament rebutja la “visió apocalíptica” dels sindicats

El director d'Ensenyament va destacar els bons resultats que ha donat l'aplicació del decret de plantilles, en contraposició a la “visió apocalíptica” que, segons va indicar, havien donat els sindicats. D'acord amb el nou decret de plantilles, que preveu l'assignació de destinacions a proposta dels directors, s'han adjudicat 2.524 places. Segons Bayot, aquest sistema permet ajustar millor les plantilles a les necessitats de cada centre. Així mateix, va subratllar que el nomenament d'interins s'havia desenvolupat sense cap tipus de conflicte i que en tot el procés només s'havien produït tres reclamacions, que a més es van resoldre a favor dels afectats. Aquest estiu s'han nomenat 1.672 interins, 436 més que l'any passat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia