Política

CiU de Badalona vol fer una llista amb els defensors d'una consulta

El líder de la federació a Badalona, Ferran Falcó, proposa a la resta de forces vèncer Garcia Albiol a les urnes i fugir d'un possible pacte de perdedors

Inclou els socialistes perquè han garantit el suport a la llei de consultes

Sembla que alguns partits ja escalfen motors per a les eleccions municipals de l'any que ve i aquests dies, enmig d'un intens debat sobre el futur del país, sorgeixen les primeres propostes pensades de cara a l'any vinent. El líder de CiU a Badalona, Ferran Falcó, va sorprendre ahir les més de cinc-centes persones que van assistir al sopar anual de CDC (celebrat des de fa dotze anys la vigília de la Diada) en proposar a la resta de forces locals que s'han manifestat a favor del dret a decidir “concórrer amb una llista unitària a les eleccions del 2015”.

La idea que Falcó té al pensament és unir, en un únic programa i una única candidatura que s'hauria de batejar amb un nou nom, ERC, ICV-EUiA, la CUP, CiU i també el PSC. Falcó no n'exclou els socialistes perquè, segons el seu parer, són defensors del dret a decidir, com ho demostra el fet que votaran a favor de la llei de consultes. Amb aquest gir inesperat, Convergència aspira a bastir un bloc unitari que pugui guanyar les eleccions a Badalona i derrotar a les urnes, i no amb l'aritmètica posterior dels despatxos, el PP de Xavier Garcia Albiol, l'alcalde que la setmana passada va garantir que l'Ajuntament que lidera “no facilitarà la votació el 9 de novembre”.

Ferran Falcó és conscient que no es tracta d'un repte senzill (l'any passat el PSC, ICV-EUiA i CiU ja no van ser capaços de tancar un acord per impulsar una moció de censura contra Garcia Albiol), però confia que la reacció dels partits als quals apel·la sigui la de “compartir la reflexió” i, com a mínim, asseure's a parlar. El polític convergent els insta a “fer un exercici de realisme” i admetre que els ciutadans “necessiten que se'ls ofereixi una alternativa forta, que els mobilitzi i els il·lusioni”. En aquest sentit, assenyala que la seva proposta és l'única inclusiva ja que tant la suma de les esquerres com la dels partits favorables al sí i sí deixen algun partit al marge. “Ara per ara els veïns de Badalona no veuen una alternativa forta al PP i és honest admetre-ho”, subratlla.

En cas que la proposta no avanci i que les eleccions del 2015 siguin “de tall clàssic”, Falcó adverteix a vuit mesos de la cita amb les urnes que sumar ara “dóna més solidesa al projecte” i guanyar les eleccions “sempre ens donarà més legitimitat que cercar un pacte de perdedors, i més si el PP guanya les municipals amb claredat”. Falcó no vol cridar el mal temps, però sembla que ja circula alguna enquesta que assenyala la victòria de Garcia Albiol, el qual no s'acostaria a la desitjada majoria absoluta.

Pel que f a la composició d'aquesta llista unitària, el regidor i diputat de CiU considera que el repartiment s'hauria de plantejar en les negociacions, però sí que té clar que l'alcaldable hauria de sortir d'unes primàries obertes a tota la ciutadania, en què qualsevol militant dels partits impulsors podria concórrer.

Ferran Falcó va llançar ahir la proposta davant els seus militants i davant alguns membres de l'ANC, convidats d'excepció al sopar d'ahir que també van prendre la paraula. Falcó també va anunciar que CiU no participarà en l'ofrena institucional de la Diada (aquest matí, a la plaça de la Plana) en protesta pel “menyspreu del govern local del PP cap al Tricentenari i cap al moviment del 9-N”.

LES FRASES

No llanço aquesta idea amb la voluntat que trobi la rèplica a altres municipis. És una idea pensada exclusivament per a Badalona
Tots hem de fer un exercici de realisme i admetre que el PP guanyarà i que els ciutadans troben a faltar una candidatura il·lusionant
hem
Hem d'aspirar entre tots a aconseguir una majoria real a les urnes, no la majoria que ens donaria una suma de perdedors després dels comicis
No aspiro a fer un cordó sanitari contra el PP, sinó a fer una llista que generi una onada d'il·lusió
Ferran Falcó
líder de ciu a badalona

Un escenari molt obert, ple d'interrogants

Què succeirà a Badalona després del 31 de maig? Aquesta sembla que és la pregunta del milió. En els darrers tres mandats la ciutat ha vist governs de diferents colors polítics, amb canvis de socis inclosos, i aquest fet dificulta encara més endevinar quina o quines formacions agafaran les regnes de la ciutat. L'anomenada geometria variable és a la base de molts partits. Gairebé tothom dóna per fet que Garcia Albiol repetirà victòria però difícilment obtindrà la majoria absoluta i ni tan sols el 40% de suport que, en cas que s'aprovi la nova llei electoral, li garantiria l'alcaldia. Tot indica que la majoria de partits preferiran saber la força que els donarà les urnes abans d'asseure's a negociar. Les converses entre el PSC, ICV-EUiA i CiU per fer fora Garcia Albiol no van arribar a bon port, un precedent que, si més no, demostra que tancar pactes no serà bufar i fer ampolles. A la taula de negociacions, aquest cop, el més probable és que hi torni ERC, una formació que el 2011 ja es va obrir a ciutadans independents (com ara l'actual candidat Oriol Lladó) i que podria tenir-ne la clau.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia