Opinió

Informacions i manipulacions

Si alguna virtut té internet és que fa més difícil manipular i enganyar quan es tracta de notícies de gran impacte. En aquesta Diada hem pogut demostrar a cop de ratolí que s'agafa abans un mentider que un coix. Al vespre de l'Onze de Setembre vaig fer una crida als lectors a aportar via Twitter enllaços de la premsa internacional que parlessin de la gran V de Barcelona. En vaig rebre dos centenars llargs; alguns de llocs propers, com ara de Portugal, Alemanya o Noruega, i d'altres de països més remots, com per exemple de Tailàndia, Vietnam, Malàisia o les Filipines.

La gran majoria de mitjans van elaborar les seves notícies encreuant les informacions de diferents fonts, corresponsals i agències. Alguns mitjans de l'Amèrica Llatina, però, van caure de quatre grapes en la manipulació informativa del cable de l'agència oficial espanyola, Efe. El títol posava en el mateix pla la mobilització de Barcelona i l'acte de Tarragona: “Partidarios y detractores del referéndum de Cataluña se manifiestan en la calle.” En el cos de la notícia explicava les xifres d'assistència a Barcelona, però “oblidava” esmentar quants havien anat a Tarragona. A ulls del lector, es tractava de dues manifestacions semblants.

Més barroera va ser la piulada del diari El País: “@el_pais: Los diarios internacionales limitan la Diada a sus ediciones online”. D'això, a casa meva en diuen una mentida, ras i curt. La gran V de l'Onze no només va ser notícia a les pàgines de paper de dotzenes de diaris d'arreu del món, sinó que en un bon grapat d'aquests va merèixer un espai destacat a la portada. A la portada de paper, com ho demostra el magnífic recull que publicava Vilaweb: http://ves.cat/l0hm

Més enllà de les manipulacions, el que de veritat importa és que la manifestació de la Diada ha causat una profunda impressió en l'opinió pública internacional, amb un missatge molt clar. “La V de votar marca Barcelona”, deia un diari argentí; “11-S: Invictus!”, era el títol d'un rotatiu suís; “Catalunya empeny per la seva independència d'Espanya”, explicava USA Today; “1,8 milions es manifesten per un referèndum d'independència”, detallava el portal de la ràdio i televisió públiques d'Irlanda... El cas català té una dimensió internacional reconeguda. Aquesta batalla ja està guanyada.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia