cultura

Un estudi detalla el valor de la taula de vitraller de Girona

Anna Santolaria aprofundeix, en un llibre publicat per l'ICRPC, en una peça medieval considerada única al món

Ningú no dubtaria a enumerar, entre els tresors de la Girona medieval, el Tapís de la Creació, el manuscrit del Beatus o l'arqueta d'Hixem II, però pocs es recordarien d'incloure en la llista una humil taula de fusta on s'havien pintat, tallat i emplomat els vitralls de la Catedral. Aquesta peça, que ha conservat a través dels segles les marques del treball del vitraller i que s'exposa actualment al Museu d'Art de Girona, ha proporcionat informació valuosíssima als estudiosos sobre les tècniques de l'art del vitrall a l'edat mitjana i sobre els seus usos. A tot el món, només se n'han preservat dues, d'aquestes taules, però la que es coneix de la catedral de Brandenburg, pel fet d'haver estat aprofitada com a frontal d'altar, n'impedeix l'estudi, de manera que la de Girona, per la mida, l'estat de conservació i la possibilitat de contemplar els vitralls que s'hi van crear al damunt als murs de la mateixa Catedral, ha esdevingut una peça única de referència obligatòria per a tots els experts en la matèria. L'última investigadora que s'hi ha acostat és Anna Santolaria Tura (Palamós, 1984), que ha dedicat a la taula de Girona la tesina d'un màster a la Universitat de York que acaba de publicar, en edició bilingüe, en català i anglès, l'Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural (ICRPC).

Vitralls sobre taules de vitraller. La taula de Girona, amb presentació del director de l'ICRPC, Joaquim Nadal, i pròleg de la professora de la Universitat de York Sarah Brown, aprofundeix en la descripció dels aspectes tècnics d'aquesta peça redescoberta i analitzada per primer cop l'any 1985 per l'expert en vitrall gòtic Joan Vila-Grau. Ja llavors, la llum ultraviolada va permetre identificar sota la capa de pintura grisa de la fusta el rastre del dibuix de la verge corresponent a l'Anunciació del vitrall central del presbiteri de la seu gironina.

Coincidint amb l'edició del llibre, el pròxim 17 d'octubre se celebrarà al centre cultural La Mercè una jornada sobre conservació del vitrall català organitzades pel taller Can Pinyonaire de la travessia Auriga que dirigeix la mateixa Santolaria, amb la col·laboració de la Fundació Abertis, la Universitat de Girona i La Mercè. En el seminari hi participaran ponents, conservadors i historiadors europeus, com ara Sarah Brown, Ivo Rauch, Anette Walhgren, Keith Barley, Katie Harrison, Sarah Jarron o Antoni Vila i Xavier Barral. La jornada es complementarà amb un taller.

LA DATA

17.10.2014
és la data d'una jornada
sobre ‘El valor històric del vitrall' que es farà a La Mercè i reunirà experts de tot el món
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia