Societat

La Bressola comença el nou curs escolar amb 930 alumnes, 120 més que l'any passat

Tot i les ampliacions de les escoles de Prada de Conflent, Nyils i el Vernet de Perpinyà, la demanda ha tornat a superar de molt l'oferta de places

La prioritat per al curs vinent és obrir un nou institut a Perpinyà o ampliar l'actual

El passat 2 de setembre les set escoles de La Bressola van iniciar un nou curs escolar amb un total de 930 alumnes, 120 més que l'any passat. La seva directora, Eva Bertrana, ha destacat positivament que “la demanda continuï creixent”, però ha lamentat que moltes famílies “no han pogut matricular els seus fills a l'escola immersiva” per manca de places. Tot i que s'han ampliat tres escoles, la del Soler, amb una classe de primària, i les del Vernet de Perpinyà i la de Nyils, amb dues noves classes de maternal, l'oferta segueix sense cobrir la demanda, el que obliga a “buscar solucions urgents”. La prioritat per al curs vinent és obrir un nou institut a Perpinyà o ampliar l'actual.

Malgrat que encara d'una forma tímida, el català continua guanyant terreny a les aules de la Catalunya del Nord. Una mostra d'això és que els set centres de la Bressola, l'escola immersiva en català, han començat el curs amb les aules plenes i sense poder cobrir la demanda de noves places. En aquest sentit, la seva directora, Eva Bertrana, ha destacat que l'alta demanda demostra que s'”està guanyant” terreny en la normalització del català a la Catalunya del Nord, però que, d'altra banda, “entristeix” no poder “garantir que totes les famílies de la Catalunya del Nord que ho vulguin puguin escolaritzar els seus fills en català”.

Per aconseguir aquesta fita, els responsables de la Bressola, limitats per les estretors financeres imposades pel context econòmic actual, continuen treballant colze a colze amb les administracions nord-catalanes per ampliar les escoles actuals i construir-ne de noves, especialment una tercera de maternal i primària a Perpinyà, així com ampliar l'Institut del Soler que ja està al màxim de la seva capacitat. De moment, per al pròxim curs ja estan força avançats els projectes d'ampliació de l'escola de Nyils, la de Prada de Conflent i la de Sant Esteve, que havia d'haver entrat en funcionament aquest curs.

Tot i que l'ampliació dels centres existents ha permès aquest curs fregar la xifra de 1.000 alumnes, la demanda obliga a construir un tercer centre de maternal i primària a Perpinyà per cobrir la demanda existent que no para de créixer. Sobre aquesta nova escola, Bertrana assegura que la “predisposició de l'Ajuntament de Perpinyà és total” i que s'està treballant contrarellotge per trobar uns terrenys adequats per a la seva construcció.

La prioritat principal però, és ampliar l'Institut del Soler o construir-ne un de nou a Perpinyà. En aquest sentit, Bertrana ha assegurat que l'actual centre de secundària “no podrà absorbir el gruix d'alumnes que finalitzaran la primària el curs vinent” i que s'ha de trobar una solució per “no deixar al carrer” alumnes que van començar a estudiar a la Bressola als dos anys.

A més llarg termini, un dels projectes més il·lusionants pels responsables de la Bressola és construir un Liceu o institut de batxillerat “per tancar el cercle” i permetre que els seus alumnes puguin fer tot el cicle escolar en català. Cesc Franquesa, mestre i director pedagògic de la Bressola, apunta que ja fa temps que es treballa en aquesta línia, però que encara falta temps per abordar el projecte d'una forma decidida perquè s'ha de garantir “un gruix suficient d'alumnes” de secundària que només s'assoliran si es pot construir un nou institut.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia