Política

Rajoy dóna per fet que Mas paralitzarà el 9-N

El president espanyol subratlla que el decret de consulta atempta contra la Constitució

Avisa el dirigent català que encara és a temps de redreçar el rumb

L'executiu espanyol només té una prioritat en aquest moment: evitar la imatge de les urnes col·locades per votar. I ja ha fet el primer pas per aconseguir-ho, que és que el Tribunal Constitucional paralitzi la llei i el decret en un temps rècord. El que no va dir ahir Mariano Rajoy és què més farà el seu govern, per així poder assegurar amb rotunditat que “no preveu” la possibilitat que Artur Mas persisteixi en el seu objectiu d'organitzar el 9-N. Rajoy, doncs, insistia a no voler avançar escenaris en el supòsit que la Generalitat passi per alt la decisió del tribunal.

Amb un posat seriós, el president espanyol compareixia a La Moncloa després de presidir el Consell de Ministres extraordinari per avisar Mas que no permetrà que “s'adorni amb paraules boniques” un “fals” dret a decidir que no correspon als catalans, “sinó al conjunt dels espanyols”. La inqüestionable unitat d'Espanya i la màxima que una part no pot decidir per tots són les apel·lacions de Rajoy que resumeixen els textos que es van portar al tribunal. “Estem obligats a presentar recurs en defensa dels drets de tots, inclosos els dels catalans”, sentenciava.

El cap de l'executiu va intentar combinar el missatge polític de la fermesa per advertir Mas que, a partir d'aquests recursos, el 9-N queda invalidat, amb l'habitual apel·lació al diàleg –al qual va voler donar força valor–, ja que va assegurar que, malgrat la confrontació: “Encara som a temps de redreçar el rumb”. I, sobretot, perquè suggeria que, si Mas atura el procés, “podem parlar d'altres coses”. En aquesta reflexió encabia una eventual reforma de la Constitució i la negociació de les 23 reivindicacions que Mas va deixar-li sobre la taula a la reunió del juliol passat, que algunes considera raonables i d'altres, més discutibles.

Pel que fa a canvis a la carta magna, Rajoy no vol dir res que soni a cop de porta per no aprofundir en la imatge d'intransigent que se li atribueix des d'alguns sectors de l'esquerra espanyola. De fet, ahir el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, sortia a aplaudir els recursos de l'Estat, tot “condemnant” el decret del 9-N, si bé aprofitava per replicar a Rajoy tot afirmant que comparteix la seva defensa de la Constitució, però que la millor manera de fer-ho és “reformant-la”. Escoltant les respostes del president espanyol –que ahir sí que va acceptar tres torns de preguntes de la premsa que va acudir a la lectura de la seva declaració institucional–, però, no sembla que hi tingui gaire interès. Per ell, la prioritat ara és blindar la llei de l'atemptat que considera que suposen les iniciatives del Parlament i del govern català, i “en un futur ja parlarem” d'altres escenaris, reblava.

L'inquilí de La Moncloa va aprofitar també per retreure a Mas que no hagi calibrat la frustració i el preu econòmic i social que pagaran els catalans per les seves decisions, malgrat que des del començament “sabia” que estava condemnat al fracàs.

LES FRASES DEL PRESIDENT ESPANYOL

No preveig; no vull preveure un escenari diferent que no sigui el del compliment de la llei (per part de la Generalitat)
La Constitució es pot reformar, sempre pels canals democràtics que estan establerts. Però ara el que és prioritari és defensar-la
Lamento la frustració a la qual es condemna una part dels catalans. I el pitjor és que (Artur Mas) ho sabia des del començament
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia