Política

El bloc sobiranista pacta la comissió de control del 9-N

El Parlament ha de debatre avui si la inclou en el ple de dimecres després que el TC hagi suspès la llei de consultes

El recurs de l'Estat demana explícitament la impugnació d'aquest òrgan

Nou acord entre els partits sobiranistes i primer xoc jurídic entre governs.

CiU, ERC, ICV i la CUP han consensuat i pactat, aquest cop, els set membres que formaran part de la comissió que ha de vetllar pel bon funcionament de les consultes populars no referendàries, d'acord amb el que preveu la llei catalana aprovada el 19 de setembre. La primera cita davant de les urnes està prevista pel 9-N.

El bloc sobiranista va registrar ahir al Parlament una proposta única que estaria integrada pels experts en dret i ciències polítiques Mercè Barceló, Joaquim Brugué, Alfonso González, Miquel Martín, Marc Marsal, Jordi Matas i Bernat Salellas. El PSC, que sí que va aprovar la llei de consultes i que d'acord amb la llei d'Hondt li tocaria un representant dins de la comissió, va desistir de presentar-ne cap. En aquest sentit, la portaveu, Ester Niubó, va assegurar: “No hem trobat cap jurista de prestigi que s'hi vulgui implicar.”

A partir d'ara serà el ple, que es farà demà, dimecres, el que designi els membres proposats, sempre que aquests obtinguin el vot favorable de 81 dels 135 diputats de la cambra catalana, o el que és el mateix, de les tres cinquenes part del ple, d'acord amb els requisits que estableix la norma.

Tanmateix, la suspensió de la llei de consultes i del decret del 9-N, que va aprovar ahir el TC, obliga ara el Parlament a estudiar si és possible o no mantenir aquest punt de l'ordre del dia en el ple. Una decisió que es debatrà aquest matí en la mesa del Parlament presidida per Núria de Gispert. Una possibilitat és que, abans de prendre una decisió, la presidència opti per encarregar un informe als serveis jurídics de la cambra catalana per analitzar el contingut legal al qual fa esment el TC. De fet, el recurs d'inconstitucionalitat presentat per l'Estat apel·la precisament a la disposició transitòria primera i segona que fa referència a la constitució de la comissió de control. Per l'Estat, la configuració d'aquest òrgan és el més semblant a una junta electoral central, que vetlla per les eleccions oficials. “Com no pot fer ús dels mecanismes oficials, opta per una tercera via inexistent en termes de validesa constitucional i dissenya tot un procediment electoral paral·lel”, resa el text del recurs presentat pel govern de Rajoy. En espera del que pugui passar en les pròximes hores, caldrà esperar, doncs, la resposta de la Generalitat i del Parlament.

Les persones que han acceptat formar part de la comissió són catedràtics en dret constitucional i ciències polítiques. Alguns d'ells han estat vinculats al Col·lectiu Praga, que defensa l'exercici del dret a decidir des d'arguments jurídics. En són membres Mercè Barceló, Alfonso González i Marc Marsal. La comissió també tindrà representació de la càtedra de ciències polítiques, amb Joaquim Brugué i Jordi Matas. Aquest últim ha escrit articles d'opinió sobre el 9-N en els quals indica que, si es declara la il·legalitat de la llei, només s'obren dos escenaris: eleccions plebiscitàries o la desobediència.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia