Política

Fernández Díaz envia 200 antiavalots a Catalunya

Interior ho atribueix a la necessitat de reforçar el control fronterer, però també vigilaran edificis públics

S'allotgen a Calella, on la presència d'agents d'aquest cos és habitual des del mes de maig

El govern espanyol reforçarà la presència de la policia estatal a Catalunya amb 200 efectius de les unitats d'intervenció policial (UIP), que és com s'anomenen els agents antiavalots d'aquest cos. Fonts del Ministeri de l'Interior van confirmar ahir l'arribada dels agents, que van atribuir al “dispositiu habitual” de reforç dels controls fronterers en una situació d'alerta per terrorisme. Tot i això, van admetre que entre les tasques que tindran assignades també hi ha la vigilància d'edificis de titularitat estatal. Malgrat tot, des del ministeri dirigit per Jorge Fernández Díaz van insistir a desvincular l'arribada dels agents de les reaccions de rebuig que hi ha hagut des de dilluns, arran de la suspensió cautelar del 9-N i de la llei de consultes per part del Tribunal Constitucional. No és el primer cop que Interior desplaça un contingent d'aquestes característiques a Catalunya i, en concret, a Calella.

Ja ho va fer al mes de maig, durant els incidents pel desallotjament de Can Vies i ho va tornar a repetir dies abans de l'Onze de Setembre. Com aleshores, el dispositiu no ha estat comunicat al Departament d'Interior, que és qui té les competències a Catalunya en matèria de seguretat ciutadana.

La versió facilitada pel ministeri sobre les funcions dels agents desplaçats contrasta amb les funcions que la unitat s'atribueix al seu lloc web (http://www.uipcnp.org) i que són la “col·laboració en la protecció dels reis d'Espanya i altres personalitats nacionals i estrangeres”, la “prevenció, el manteniment i el restabliment, en el seu cas, de la seguretat ciutadana” i la “intervenció en grans concentracions de masses, reunions en llocs de trànsit públic, manifestacions i espectacles públics”. El fet que aquests agents, i els que els van precedir en el destí al mes de maig i setembre, s'allotgin i tinguin el seu centre logístic a Calella (Maresme), una població situada a 109 quilòmetres de la Jonquera (Alt Empordà), tampoc s'adiu gaire amb la informació facilitada des del govern espanyol.

El contingent, dividit en cinc unitats de quaranta agents cada una, va començar a arribar ahir a Calella i Pineda. S'allotgen a l'hotel H Top Olympic, un establiment de tres estrelles amb 519 habitacions i situat a la part alta de la riera Capaspre, lluny del nucli urbà, però a tocar de l'institut de secundària Bisbe Sivilla i d'altres establiments hotelers. Segons la plana web, el preu d'una habitació doble amb pensió completa hi costa 49 euros per nit.
El contingent, que al maig va aparcar les seves furgonetes en un solar contigu a l'hotel, ha passat a fer-ho ara en uns terrenys a primera línia de la platja de
Pineda.

LA XIFRA

49
euros
costa una habitació doble amb pensió completa a l'hotel H Top Olympic de Calella, on s'hostatgen els policies.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia