Política

Un 96% dels ajuntaments donen suport a la consulta

Un total de 911 consistoris han aprovat la moció favorable al dret a decidir presentada per l'AMI i l'ACM

Només deu hi han votat en contra

Els alcaldes preparen el gran acte reivindicatiu de dissabte

Canovelles, Castelldefels, Montcada i Reixac, Vilanova de la Barca, Santa Coloma de Gramenet, Santa Margarida de Montbui, Rubí, Sant Boi de Llobregat, Viladecans i Sant Adrià de Besòs. És molt més ràpid elaborar la llista dels 10 ajuntaments que han dit no al 9-N a través de plens extraordinaris, que no pas la dels 911 que sí que hi donen suport. Una xifra, aquesta última, rècord i que demostra que el món local està implicat al cent per cent en el procés. Un compromís que es plasmarà dissabte en una concentració de centenars d'alcaldes a la plaça de Sant Jaume de Barcelona, que després entregaran a Artur Mas les actes del plens amb els textos a favor del dret a decidir.

L'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l'Associació Catalana de Municipis (ACM), impulsores de les mocions, es felicitaven ahir de l'èxit de la iniciativa i recordaven que posen al servei del govern i el Parlament tots els instruments dels consistoris per poder preparar la votació del 9-N. Les dues entitats, però, es van posar al costat de l'executiu, que ha aturat cautelarment la logística de la consulta, i van rebutjar la desobediència. “Seria el pitjor favor al procés. Podria provocar que no tothom votés”, va ressaltar el president de l'AMI, Josep Maria Vila d'Abadal, que, igual que el seu homòleg de l'ACM, Miquel Buch, va descartar posar en risc els funcionaris a l'hora de celebrar la consulta.

Suport majoritari

Aquests 911 ajuntaments representen 6,6 milions de catalans, mentre que la resta de consistoris –10 han rebutjat la moció, 16 no faran ple i 10 encara no ho saben– sumen 903.000 ciutadans. A l'àrea metropolitana, els municipis que han aprovat el text suposen un 86% de la població i també cal destacar que hi ha 22 comarques arreu del país en què tots els ajuntaments han donat llum verd a la moció.

La pràctica totalitat dels municipis han donat suport al dret a decidir. És la revolució dels ajuntaments
Miquel Buch
president de l'acm

LES FRASES

Estem al costat del govern i la societat civil. Sempre hem demanat unitat i no pot haver-hi fissures
Josep Maria Vila d'Abadal
PRESIDENT DE L'AMI

Alcaldes per l'autonomia, l'any 1918

L'AMI i l'ACM pretenen reunir dissabte a Barcelona prop de 900 alcaldes favorables al 9-N, que han estat convocats a les onze del matí a la plaça de Sant Jaume per després entregar les mocions pro consulta al president, Artur Mas. Aquesta imatge té un precedent de l'any 1918. Llavors, 1.046 de les 1.072 poblacions catalanes van donar suport al plebiscit per l'autonomia, i el 16 de novembre d'aquell any centenars de representants del món municipal van sortir de l'ajuntament de Barcelona per portar a la Generalitat aquestes adhesions favorables a l'autonomia de Catalunya, que donarien peu a les bases del primer projecte d'Estatut.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia