Política

Els bisbes exhorten a “decidir amb responsabilitat”

Refermen en un document la fidelitat a la llengua i la cultura pròpies

No concreten el seu suport a la consulta

Els bisbes catalans van apel·lar ahir a la doctrina social de l'Església (que preveu el dret dels pobles a “modelar la pròpia vida segons les tradicions pròpies”) per exhortar els catòlics a “decidir amb responsabilitat i complir, si se'ns requereix, els nostres deures cívics i democràtics”. En el document Els bisbes de Catalunya sobre el moment actual, l'episcopat català es referma “en la tradició ininterrompuda de fidelitat a la llengua, a la cultura i a les institucions pròpies de Catalunya” i recorda que en les circumstàncies actuals es manté la plena vigència dels documents que van firmar el 1985 i el 2011, quan van constatar “la realitat nacional de Catalunya amb més de mil anys d'història” i van demanar que s'apliqués al país “la doctrina del magisteri eclesial sobre nacionalitats i minories nacionals”.

En cap cas el document diu clarament que donen suport al dret a decidir. També, de manera tèbia, expressen el seu desig “que tots els catòlics segueixin participant positivament i activament en la vida pública...” i recorden la “importància dels drets de totes les persones i dels pobles, la llibertat de consciència i el dret a creure i practicar la pròpia fe”. El document es va fer públic ahir pocs dies després que el col·lectiu de creients Església Plural, EP, engegués una campanya per demanar als bisbes que donessin suport al dret a decidir. “Estem contents. Per a nosaltres no hi ha dubte que l'episcopat català amb aquest document dóna suport al procés”, va dir ahir el portaveu d'EP, Josep Torrens. Fins ara només el bisbe de Solsona, Xavier Novell, amb molta contundència, i el bisbe de Girona, Francesc Pardo, s'han manifestat a favor de la consulta del 9-N. També l'abat de Montserrat.

Això sí, el document, que, com tots els que fan els bisbes, és difícil de llegir i interpretar, acaba amb unes paraules preocupants: “Supliquem a la Mare de Déu de Montserrat que tregui de Catalunya l'esperit de discòrdia i ajunti tots els seus fills amb cor de germans”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia