Societat

Societat

Desocupats olotins, a escena

Un grup de persones a l'atur ha creat i ara presentarà una obra de teatre de denúncia social, sota la direcció de Laia Canosa

Són membres de l'Associació de Desocupats Actius de la Garrotxa 40

Calderón de la Barca va dir que aquest món és un teatre on tots representem un paper. El col·lectiu d'aturats se sent exclòs de la societat. Ara, un grup de persones de la Garrotxa a l'atur s'han decidit a fer teatre per llançar un clar missatge a la societat i dir que en aquest teatre del món ells també hi tenen un paper, el paper de persones i ciutadans que, ara per ara, no poden exercir un dret fonamental, el del treball.

Els actors de l'Hastalas Teatre són de l'Associació de Desocupats Actius de la Garrotxa 40. Tots tenen més de 40 anys. Sota la batuta de la Laia Canosa –experta en teatre d'intervenció social–, s'han anat reunint i gravant escenes o situacions que els ha tocat viure en les entrevistes de feina i han creat col·lectivament l'obra Amb l'aigua al coll, que estrenen l'11 d'octubre (21.00 h) al casal de Sant Miquel d'Olot. Una de les escenes, per exemple, reprodueix una esperpèntica entrevista de treball patida realment per una de les actrius, que va derivar en una allau de preguntes sobre la seva vida personal i íntima, i una altra ofereix una visió crítica sobre el procés de selecció de personal per al Mercadona d'Olot. Tot, no obstant això, s'explica en to d'humor.

Laia Canosa ha concretat que el procés de creació es va iniciar amb una mena d'entrenament de la improvisació, amb jocs i dinàmiques d'expressió i confiança, que cada vegada van ser més arriscats. “Vam saltar a jocs d'improvisació plantejant qüestions personals que vam acabar gravant, i és d'on ha sortit l'obra”, ha dit. El resultat final és una obra de vuit escenes de denúncia social, “de mala llet en positiu i molt vitalista”, segons Canosa. En versió reduïda, ja l'han presentat a Sant Miquel i la tornaran a representar el 10 d'octubre a les Preses (22.00 h, al centre cultural) i, el 18, a Olot (13.00 h, a la plaça Major).

Jep Rua (57 anys) diu que participar en l'obra li ha permès mantenir el seu esperit creatiu. Pilar Gregori (49) afirma que a través del teatre han fet visible la seva problemàtica. Rosa Gámez (60) explica que fer teatre l'ha animat i ha fet sentir jove la seva ment. Juan Correa (66) ha remarcat que el grup de teatre és una de les ofertes que té l'associació i que és una activitat que dignifica la gent que hi participa. Julio Gómez (59) ha posat música a una cançó de la qual cadascun dels actors ha fet una estrofa. Laia Canosa ha sentenciat que va acceptar a cegues quan se li va fer la proposta de dirigir aquest grup de creació. “El seu activisme social de base m'ha enganxat emocionalment”, ha dit. Al capdavall, i com diu Joan Correa, l'aturat, com qualsevol altre, necessita cultura, esport, oci, coses que l'ajuden a treure el mal humor. I d'humor, l'obra en té molt, un humor crític.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia