Política

Dispositiu contra el vet al 9-N

El govern reactiva els preparatius de la consulta i flexibilitza el calendari

239 ajuntaments ja hi col·laboren designant un funcionari com a coordinador del 9-N

El govern va reactivar ahir el dispositiu de la consulta, reformulat per intentar esquivar el vet de l'Estat al 9-N. Els immigrants, els ciutadans amb dret a acollir-se al vot per dipòsit i els catalans residents a l'exterior poden fer les presol·licituds de vot anticipat en qualsevol seu de l'administració o a les comissions de seguiment (l'equivalent a les juntes electorals territorials) que estan situades als mateixos locals de les delegacions de la Generalitat al territori. Tot i que inicialment el termini per fer-ho s'acabava avui, el cert és que fins ahir no es podien fer els tràmits i per aquesta raó el govern ha allargat el calendari. Les sol·licituds de vot es podran tramitar durant els pròxims dies i fins a nou avís. El marge que té el govern per determinar si la consulta es podrà desenvolupar amb garanties s'acaba a principis de la setmana vinent. El gabinet d'Artur Mas compta que entre dilluns i dimecres de la setmana que ve hauran de prendre una decisió definitiva. Mentrestant, 239 ajuntaments ja han designat els coordinadors municipals de la consulta i ho podran continuar fent durant els pròxims dies.

Després de la represa, dissabte, de la campanya de difusió institucional amb un espot publicitari sobre la suspensió del 9-N, el govern va posar en marxa tot el dispositiu, que no es va arribar a desplegar la setmana passada per la suspensió per part del Tribunal Constitucional de la llei de consultes i del decret de convocatòria. És el segon resultat plausible de la cimera unitària de divendres, en què el govern i els partits sobiranistes es van conjurar per fer possible la votació el 9-N. Mentrestant, 239 ajuntaments ja han designat el seu coordinador local de la consulta, que ha de ser un funcionari, i 72 més han confirmat els locals de votació disponibles en el seu teu terme municipal, segons fonts de Governació. CDC ha instat els seus alcaldes a fer el mateix.

Nou decret de Mas

La clau de la reactivació del dispositiu de la consulta està en la comissió de control (l'ens equivalent a la junta electoral central). Aquest organisme es va posar en marxa diumenge i va designar els integrants de les comissions de seguiment (les juntes territorials), segons fonts de l'executiu. Tal com va avançar el digital Crític, en aquesta primera reunió ja hi va faltar Quim Brugué, catedràtic de ciència política de la UAB, designat per ICV, i que ha renunciat al càrrec perquè considera que no hi ha prou garanties democràtiques per fer la consulta. Perquè es puguin constituir les comissions de seguiment, el president de la Generalitat, Artur Mas, ha de signar ara un nou decret per formalitzar-ne el nomenament. S'espera que es publiqui en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya en les pròximes hores. Seria el tercer que rubrica per al 9-N i el segon després de la suspensió del TC de la convocatòria i de la llei de consultes.

La Generalitat no és l'única que s'activa: l'advocat de l'Estat ja ha presentat un recurs al Constitucional contra el decret de nomenament dels membres de la comissió de control. El fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, va advertir que la fiscalia actuarà “sense cap mena de dubte” sobre “qualsevol persona” quan es cometi “un fet delictiu” tenint en compte l'“estricta legalitat”. El govern no creu que l'estigui vulnerant. Al·lega que el que fa la comissió de control són “actes preparatoris” que no generen “efectes jurídics a tercers” en espera que el TC es pronunciï sobre els recursos que ha presentat exigint un aixecament immediat de la suspensió de la llei i del decret.

Calendari flexible

Davant de les previsibles traves legals que vagi posant el govern espanyol, l'executiu de Mas ha optat per ampliar temporalment el calendari dels tràmits de la consulta. La Generalitat tramitarà qualsevol sol·licitud que facin els ciutadans davant de l'administració seguint la màxima del procediment administratiu que fa que s'hagin de rebre i disposar internament com correspongui tots els documents oficials que se li entreguin, sigui quina sigui la seu on es faci. Això dificulta notablement el vet estatal als tràmits del 9-N i amplia el marge d'actuació dels ciutadans i dels ajuntaments que s'han de dirigir a l'administració abans de la jornada electoral per poder votar. D'altra banda, el telèfon d'atenció 012 atén els dubtes particulars de la ciutadania sobre el 9-N.

Queden en suspens, per tant, algunes de les dates clau del calendari electoral previst inicialment, com ara l'exposició pública dels col·legis electorals definitius (aquest diumenge), l'inici del sorteig de les meses electorals (a partir de dissabte) i la publicació de la llista definitiva dels participants en la consulta (divendres 17). Abans que passi això últim, segons va anunciar ahir el conseller de la Presidència, Francesc Homs, el govern i els partits pro consulta ja hauran d'haver decidit si la votació es podrà fer o no amb prou garanties democràtiques. A criteri del govern, la decisió s'haurà de prendre entre dilluns i dimecres de la setmana vinent, però ERC va rebre amb malestar l'establiment d'una data límit.

LA DATA

15.10.14
Dia límit
que ahir va fixar Francesc Homs per determinar si el 9-N hi pot haver una votació amb garanties.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia