Societat

Benestar només pagarà el 50% del servei a les entitats fins al desembre

Assegura que per “problemes de tresoreria” no pot assumir el deute i alterna els impagaments en tots els àmbits

Els afectats reclamen que “es prioritzi” el sector

El Departament de Benestar Social i Família mantindrà durant els mesos d'octubre, novembre i desembre els impagaments parcials a les entitats socials que ja va aplicar al setembre per “motius de tresoreria”. La conselleria ho va comunicar ahir als responsables de les entitats, als quals va garantir que “cada mes cobraran com a mínim el 50% del que correspondria al servei prestat per garantir així que tothom pugui fer front al pagament de les nòmines dels treballadors”.

Responsables del tercer sector social van rebre la mesura amb decepció. “Això és prioritzar? Això no són retallades? Estem parlant del tercer sector!”, s'exclamava ahir Àngels Guiteras, presidenta de la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social. Guiteras va detallar: “Aquests quatre mesos d'impagaments signifiquen que les entitats deixaran de cobrar uns 50 milions”, i hi va afegir: “Plou sobre mullat perquè fa un any que no es cobren les subvencions.”

La portaveu de la Taula, que espera reunir-se aviat amb la consellera, va demanar al govern que “prioritzi les entitats socials” i no carregui sobre elles tots els problemes de tresoreria. Reclam compartit amb Rosa Cadenas, presidenta de Dincat, que aglutina més de 300 entitats que treballen amb persones discapacitades a Catalunya. “És un greuge per a les entitats, que ja tenen una situació d'endeutament i els bancs no concedeixen crèdits, i a més han de pagar elevats interessos.” Cadenas hi va afegir: “Les entitats treballen amb persones, no amb productes, i moltes d'elles no tenen ni casa.”

La previsió de la conselleria és que a final de desembre totes les entitats hagin percebut un 75% del que haurien rebut en l'últim quadrimestre del 2014, de manera que es preveu un impagament del 25% en aquests quatre mesos. A mitjan setembre, Benestar Social i Família va informar les entitats que aquell mes no podria pagar la totalitat de l'import pels serveis prestats. Les entitats afectades eren les proveïdores de serveis a l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS) i de la direcció general d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA), mentre que es va prioritzar el pagament del 100% de la quantia mensual a les entitats de l'àmbit de tuteles, VIH, l'atenció a malalts mentals i l'atenció diürna. Ahir, el departament va comunicar al sector que els impagaments parcials es mantindran fins a final d'any i que afectaran totes les entitats de manera alterna. És a dir, les entitats que duen recursos residencials i que van patir l'impagament al setembre no es veuran afectades a l'octubre, però sí les entitats que fan serveis de dia, com ara les 118 entitats de Dincat que atenen 8.400 persones discapacitades.

La Generalitat va recordar que només pot recórrer als fons de liquiditat autonòmica (FLA) i que ja ho ha reclamat a l'Estat. Benestar va informar de la situació per als pròxims tres mesos atenent la petició de les entitats de tenir unes previsions a més llarg termini. Les entitats, però, volen “un calendari més detallat i clar”.

LES FRASES

En aquests quatre mesos es deixaran de pagar 50 milions. Les entitats socials s'han de prioritzar!
Àngels Guiteras
presidenta de la taula d'entitats del tercer sector social
És un greuge per a les entitats i per a les famílies que comptaven amb uns serveis per als fills
Rosa Cadenas
presidenta de discapacitat intel·lectual de catalunya
Tenim problemes de tresoreria. Mantenim el compromís que cada mes es cobrarà com a mínim el 50% del servei prestat
Departament de Benestar
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia