Política

El Parlament ‘renya' De Luna per la croada anticatalanista

Una resolució d'ICV insta el govern a aconseguir que la delegada estatal no denunciï els ajuntaments sobiranistes

Tocada de crostó del Parlament a la delegada del govern de l'Estat a Catalunya, María de los Llanos de Luna (PP), l'endemà que transcendís que ha enviat una carta als secretaris i interventors municipals en què els reclama que impedeixin la consulta. En realitat es votava una proposta de resolució que va presentar ICV el mes de maig passat arran de l'ofensiva judicial que la delegada ha engegat des que va accedir al càrrec contra tots els ajuntaments que aproven iniciatives de caràcter sobiranista. La coincidència, però, va fer que es debatés tot just l'endemà de la missiva als funcionaris de més alt rang dins de l'administració pública.

La proposta d'ICV –que es va aprovar amb els vots de tots els grups tret de C's i el PP– acusa De Luna de vulnerar l'autonomia local i la llibertat d'expressió i insta el govern a realitzar les gestions que calguin amb l'Estat per aconseguir que la delegada “deixi d'estar obsessionada amb els acords locals de caire catalanista”. En el seu lloc li demanen que es dediqui a explicar als consistoris l'aplicació de la llei del món local estatal i com es pot fer per mitigar-ne els efectes. Se li enviarà una carta amb la resolució aprovada.

El diputat d'ICV Jaume Bosch va denunciar “l'escalada repressora” de De Luna i va acusar-la de ser qui més desobediència practica, ja que no compleix l'Estatut ni compareix al Parlament quan se li reclama. També Lluís Corominas (CiU) va assegurar que la història recordarà l'actuació de De Luna “com la d'una governadora d'una colònia”, mentre que el PP va fer-li costat i va acusar el govern d'utilitzar els ajuntaments a favor de la causa independentista.

El cert és que els números no acompanyen els contenciosos presentats per la delegada. Dels 281 que ha presentat –segons les dades de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI)– n'ha perdut 75, n'ha guanyat 13 i els altres 193 estan pendents de resolució.

Les denúncies són principalment contra municipis que han declarat la sobirania fiscal.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia