Política

Exhaurint el temps per al 9-N

Els partits no renuncien a la consulta i coincideixen que la setmana vinent s'ha de decidir

El bloc sobiranista manté la unitat en una jornada maratoniana amb una cimera al més alt nivell

Nova jornada de treball entre els partits pro consulta i membres del govern per esgotar els marges de la llei catalana de consultes populars suspesa pel Tribunal Constitucional. Les forces sobiranistes van negociar durant tot el dia a diversos nivells per trobar una sortida per al 9-N. Segons fonts de la negociació, els partits no renuncien a la consulta i van decidir continuar explorant els marges per fer possible la votació. Consideren que la setmana que ve serà clau perquè acabin de determinar si hi ha prou garanties democràtiques que blindin la consulta o plantegen una alternativa. Com a última possibilitat, plana sobre l'horitzó un avançament electoral en forma d'eleccions plebiscitàries.

Tant el govern com els partits van intentar mantenir en secret la celebració de la segona cimera al màxim nivell després de la maratoniana reunió de divendres passat al Palau de la Generalitat, fins al punt que alguns participants no van saber on tindria lloc una hora abans. Finalment, es va filtrar que la cita de les sis de la tarda seria a la sala de Cotxeres del Palau Robert. “Continuem treballant”, es va limitar a dir el portaveu del govern, Francesc Homs, tan bon punt va sortir de la reunió, que es va allargar tres hores i mitja. No obstant això, no va ser l'única trobada que van fer ahir els grups i el govern per aprofundir en les possibilitats de mantenir la convocatòria del 9-N. Segons fonts coneixedores de les converses, al matí hi va haver una primera reunió preparatòria per abordar els possibles escenaris en la cimera clau de la tarda. El reguitzell de trobades es produïa, a més, després de dies de contactes constants entre l'executiu i els partits.

La corrua de negociadors va ser encapçalada pel president Mas i el conseller Homs. Seguidament van anar arribant al Palau Robert la vicepresidenta, Joana Ortega; el secretari general d'Unió, Ramon Espadaler; el líder d'ERC, Oriol Junqueras, acompanyat de la diputada Marta Rovira; el coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, amb el portaveu adjunt al Parlament, Joan Mena, i els diputats de la CUP, Quim Arrufat i Isabel Vallet. Herrera es va limitar a dir que la unitat no s'ha trencat i va reiterar que la setmana vinent serà decisiva.

Cada dia que passa s'escurcen els terminis per tenir enllestit un desplegament que permeti disposar de totes les garanties democràtiques que serveixin per blindar el resultat del 9-N. Els preparatius de la consulta es van reprendre diumenge, amb la constitució de la comissió de control, l'equivalent a la junta electoral, i l'endemà es van flexibilitzar els terminis per sol·licitar el vot anticipat. Però es multipliquen els obstacles estatals que han de superar el govern i els partits sobiranistes a mesura que passen els dies. El primer a admetre obertament aquestes dificultats va ser el coordinador d'ICV el dia abans de les reunions. Amb tot, el diputat manté que ha de ser el govern qui faci aquest pas i anunciï la impossibilitat de dur a terme el 9-N. “Aquesta situació no es pot perpetuar”, hi afegia.

Amb aquests estira-i-arronses van tenir lloc les trobades. A mesura que s'acostaven les sis de la tarda, el lloc previst per a la cimera es traslladava del Palau de la Generalitat al Palau Robert, on s'ha instal·lat la comissió de seguiment que dóna servei als ciutadans que viuen a la demarcació de Barcelona, a excepció de les comarques de la Catalunya central. Els partits han anat matisant les seves posicions dia rere dia. Els ecosocialistes volen evitar xocar contra el mur, mentre que ERC i la CUP estan disposats a saltar-lo. Mentrestant el govern, amb declaracions del mateix president a la premsa estrangera, ja ha fet saber que no té intenció d'obrir una “crisi constitucional” si finalment el TC dicta una sentència contrària al 9-N. Amb aquest escenari, i malgrat la pressió que puguin exercir els republicans, s'albira un pla B que hauria de permetre saber l'opinió dels ciutadans catalans sobre el futur de Catalunya ajustat a la legalitat vigent.

LES XIFRES

324
ajuntaments
han confirmat al govern quins seran els locals on es podrà votar el 9 de novembre.
382
ajuntaments
han nomenat formalment un funcionari municipal com a coordinador local de la consulta.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia