Política

Deu pics d'un Estat

Un amant de la muntanya dissenya i completa una ruta que corona els deu cims de més de 3.000 metres que tindria una futura Catalunya independent

La travessa comença al pic de les Mulleres, acaba a la Pica d'Estats i en descobreix de poc coneguts, com el Pic Rodó de Canalbona

El següent pas és documentar-ho en un blog

La ruta descarta els picssituats a la Franja de Ponent i la Catalunya nord, com l'Aneto i el Carlit

Recórrer Catalunya, de pic en pic. El que va començar com un projecte personal fa dos anys es va completar aquest estiu en una travessa pels deu cims de més de tres mil metres que tindria una Catalunya independent.

El santcugatenc i militant de CiU Jordi Puigneró va culminar la fita el passat mes de setembre a la Pica d'Estats. Abans, però, va haver de fer molta feina de taula.

“La primera qüestió que havia de resoldre era quants pics hi ha”, explica. Després de consultar diverses guies de muntanya, revisar el catàleg de Buyse i fer les comprovacions al web de l'Institut Cartogràfic de Catalunya per tal de poder descartar puntes i agulles d'un mateix pic que quedaven a la Franja de Ponent i a la Catalunya del Nord, va arribar a la conclusió que la Catalunya independent tindrà deu cims de més de tres mil metres d'alçada.

Situats sobre el mapa, també va observar que els pics estaven prou ben situats i que, per tant, podien formar part d'una mateixa travessa que es podia culminar en deu dies, aproximadament. La següent passa va ser trobar els albergs de muntanya on dormir a la nit i compensar la ruta amb jornades diàries de sis hores caminant per arribar a destí.

Dit i fet; un cop traçat el recorregut sobre el mapa, Puigneró va iniciar la ruta. El mal temps de l'agost el va obligar a suspendre les últimes jornades, que va reprendre l'11 de setembre per afegir-se també a la V que es feia a Barcelona, tot i que aquesta vegada ho faria des dels 3.143 metres d'altura de la Pica d'Estats. Amb una llarga senyera de 40 metres, Puigneró va fer el cim, i amb altres alpinistes van desplegar la bandera i van delinear la V. Un acte que, com explica Puigneró, també va servir per celebrar que havia completat tota la ruta.

Després de l'experiència, ara Puigneró vol documentar la travessa en una plana web, ja que hi ha gent que podria estar interessada en fer-la, segons explica. El nom de la plana digital que està preparant però on encara no es pot accedir és Cims3000.cat. Allà concretarà les deu etapes de la ruta que va iniciar al pic de Mulleres i va acabar a la Pica d'Estats després de coronar pics més desconeguts com el Pic Rodó de Canalbona. Entre les etapes que destaca aquest alpinista hi ha la pujada a Punta Alta, des d'on es poden observar tots els cims de la travessa. A grans trets, el recorregut començaria al pic de Mulleres, des d'on, després de fer nit al refugi, la ruta s'encamina cap als refugis dels Besiberris on s'inicia l'ascensió cap als pics de Comoloformo, Besiberri Sud i Besiberri Nord. La quarta etapa comença al refugi Ventosa i Calvell i es fa el cim al pic de la Punta Alta (3014 metres). De la sisena a la novena etapa, s'inicia una ruta de transició per valls i camins d'alta muntanya que no inclou cap ascensió.

Hi ha estades a les cases de muntanya d'Amitges, la Guingueta d'Àneu, Estaon,Tavascàn i el refugi de Baborte. Des d'aquest punt, l'últim dia s'inicia l'última ascensió als pics del Sotllo (3072 m), pic Verdaguer, Pica d'Estats, punta Gabarró i el Pic Rodó de Canalbona. En total, deu pics en deu dies en el mapa d'una futura Catalunya independent.

Els deu pics de la travessa 1. Pica d'Estats (3.143 m) 2. Pic Verdaguer (3.129 m) 3. Punta Gabarró (3.114 m) 4. Sotllo (3.072 m) 5. Comaloforno (3.029 m) 6. Besiberri Sud (3.023 m) 7. La Punta Alta (3.014 m) 8. Pic de Mulleres (3.010 m) 9. Besiberri Nord (3.008 m) 10. Pic Rodó de Canalbona (3.004 m)
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia