Política

Rajoy no sap qui mana a Catalunya

El govern li respon que és la ciutadania i que qui pren les decisions és Mas

El president del govern, Mariano Rajoy, va afirmar ahir que està disposat a reunir-se i “seure a parlar” amb el president català, Artur Mas, “sempre que sigui per a alguna cosa”, tot i que també ha advertit sobre l'estratègia sobiranista de la Generalitat: “No sé gaire bé qui mana aquí.”

Fonts del govern català, però, es van afanyar a deixar clar qui és que mana a Catalunya: la ciutadania. “I qui lidera i pren decisions per mandat democràtic de la gent i del Parlament és el president, Artur Mas”, van indicar les mateixes fonts, que van afegir: “Això hauria de ser obvi a ulls de qui estigui fermament compromès amb la democràcia.”

Ahir Rajoy va mantenir diverses converses informals amb els periodistes durant la recepció oferta per Felip VI al Palau Reial per celebrar el 12 d'octubre i també es va publicar un article a El País en el qual aposta per donar vigència als “ponts de diàleg” en el debat català i reitera que ell sempre està disposat a reunir-se amb Mas –amb qui no parla des del mes de juliol–, però si això ha de servir per a alguna cosa.

Segons ell, els partits promotors de la consulta, que el govern espanyol considera contrària a la Constitució, “han imposat la pregunta i la resposta”, i manifesta que es troba “en forma”, a l'hora d'abordar aquesta crisi. Diu que cal tenir en compte que “tot porta el seu ritme”, cosa que a més ell procura respectar. Quan un periodista li va preguntar si el dia de la Hispanitat es podia oblidar de Catalunya, Mariano Rajoy li va contestar: “Procuro no oblidar mai res.”

També el titular d'Hisenda, Cristóbal Montoro, es va referir a la situació dient que els “ponts” amb Catalunya també han de ser financers, i va recordar que Catalunya rebrà 1.700 milions d'euros del tresor de l'Estat. D'altra banda, la presidenta d'Andalusia, Susana Díaz, va dir, sobre si el procés de la Generalitat acaba en eleccions plebiscitàries: “Llavors sí que tindrem un problema i no sé si l'Estat està preparat.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia