Opinió

etcètera

núria puyuelo

L'Ebola sense accent

E
El nom del virus prové del riu africà Ebola, a la República Democràtica del Congo, on hi hagué una de les dues primeres epidèmies,
l'any 1976

A banda de la consulta del 9-N, malauradament aquests dies no es parla de res més que de l'Ebola. Com l'hem de pronunciar en català aquest virus, com una paraula plana (ebòla) o esdrúixola (èbola)? Doncs bé, sembla que hi ha bastant unanimitat a pronunciar-la amb la forma plana, és a dir sense accent, perquè el nom prové del riu africà Ebola, que es troba a la República Democràtica del Congo, on hi hagué una de les dues primeres epidèmies del virus l'any 1976. Aquesta també seria la pronúncia que ha pres l'anglès, a diferència del castellà, que la fa esdrúixola (Ébola).

Tant el portal lingüístic de l'Ésadir com el centre de terminologia Termcat s'han manifestat a favor de la pronúncia plana. “Es recomana la forma plana (amb accent sobre la síl·laba -bo-), perquè és la més acostada a la pronúncia en les llengües africanes d'origen, segons diverses fonts, i és també la forma més difosa en català des dels primers textos en què es documenta”, assenyala el Termcat. I encara afegeix: “La pronúncia de les vocals àtones (la e- inicial i la -a final) és vacil·lant, tal com passa sovint en neologismes manllevats o en determinats mots cultes (libido, òpera, karate, divertimento...)”

El fet que provingui d'un topònim també explica per què trobem aquesta paraula escrita majoritàriament amb majúscula i no amb minúscula, tot i que també hi ha partidaris d'escriure-la amb minúscula quan ens referim a la malaltia, com qualsevol altre nom comú.

Més enllà del virus de l'Ebola, en català hi ha altres noms cultes o manlleus relacionats amb el món de la medicina i la biologia la pronúncia dels quals sovint ens fan ballar el cap, sobretot per la influència de la pronúncia del castellà. Per exemple, són paraules planes bronquíol, hemiplegia, leucòcit, limfòcit, mastòcit, medul·la, omòplat, paraplegia, tetraplegia, torticoli i vacúol; i en canvi hem de pronunciar com a mots esdrúixols diòptria, èczema, ènema, pneumònia, quàdriceps i rubèola.

k

Sabíeu que...
En català, la paraula Ebola es pronuncia plana i per tant s'escriu sense accent, a diferència del castellà. El motiu pel qual la pronunciem i l'escrivim amb majúscula és perquè prové del riu Ebola, situat a la República Democràtica del Congo, on es va identificar aquest virus.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia