Societat

Un estudi xifra en 230.000 el dèficit d'habitatges de lloguer social a Catalunya

Entitats socials alerten que només un 2% del parc de llars és de lloguer assequible

L'informe, de Carme Trilla, situa en 450.000 els pisos buits

El parc d'habitatges de lloguer social a Catalunya és “del tot insuficient”. Aquesta és una de les conclusions a les quals s'ha arribat amb l'informe que va presentar ahir la Taula del Tercer Sector, que agrupa prop de quatre mil entitats socials. Concretament, cal incrementar-lo en 230.000 llars d'arrendament assequible, ja que ara mateix Catalunya només en té 60.000, un 2% dels habitatges totals. Aquestes xifres estan molt lluny dels estàndards europeus: 440.000 habitatges o, el que és el mateix, un 15% del parc total de cada país.

L'informe Un parc d'habitatges de lloguer social a Catalunya. Una assignatura pendent també denuncia que, al país, prop de 450.000 immobles estiguin buits. D'aquests, 100.000 estan en mans financeres, 80.000 són habitatges de nova construcció i 270.000, habitatges particulars. De totes maneres, la presidenta de la taula, Àngels Guiteras, va recalcar que fer front a la demanda catalana “no és un objectiu impossible”.

Tere Bermúdez i Carme Trilla, responsables del programa Sense llar ni habitatge, de Càritas, i redactores del dossier, aposten per ampliar el parc d'habitatges socials mitjançant una sèrie de propostes. Es va demanar que part del parc públic i part del parc privat que no tinguin sortida passin a ser de lloguer social, i també es van reclamar més ajuts al lloguer per a les famílies. Una altra de les proposicions que es van fer vol establir relacions publicoprivades per deixar clar com hauria de ser el parc públic de lloguer per cobrir les necessitats reals.

Les 230.000 llars que s'han detectat com a exigibles són la suma de diverses necessitats de la població. Encapçalen la llista les 69.000 sol·licituds d'habitatge protegit i les 65.000 famílies en risc d'exclusió social.

LA FRASE

Ningú té garantits els seus drets si no disposa d'un habitatge
Tere Bermúdez
cap del programa ‘sense llar i habitatge', de càritas

LA XIFRA

440.000
immobles
és la mitjana del parc de lloguer social europeu (15%), que contrasten amb els 60.000 catalans (2%).

Pobresa energètica: ILP catalana, negativa al Congrés

Recollida de firmes

El Parlament va admetre a tràmit la iniciativa legislativa popular (ILP) sobre l'emergència d'habitatge i la pobresa energètica. El document recull les mesures necessàries per arribar a acords entre els consumidors i les entitats financeres en cas d'impagament d'hipoteca. També reclama l'obligació de les administracions per garantir el dret d'accés a subministraments bàsics a les persones en situació de vulnerabilitat.

El PP s'hi oposa

Al Congrés espanyol, el PP va continuar resistint-se, en solitari, a la ILP per lluitar contra la pobresa energètica presentada pel PSOE. L'argument que va fer servir el PP és que la llei del sector elèctric aprovada l'any passat “ja preveu les maneres de posar fi a aquest problema”. Per l'oposició, la reforma vigent evidencia la desigualtat creixent, i ha insistit que la situació és “d'emergència”, ara que arriba l'hivern.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia