Política

Un altre 9-N basat en l'Estatut i la Constitució

El govern s'acull als articles que li permeten impulsar la participació

La Comissió de Control no hi veu garanties

La consulta alternativa que ahir va proposar el govern de la Generalitat es basa en “marcs legals preexistents”, tal com va reconèixer el mateix president Mas. L'Estatut i la Constitució donen competències a la Generalitat per fomentar i promoure la participació ciutadana. D'altra banda, la llei de consultes no referendàries aprovada el setembre però suspesa cautelarment pel Tribunal Constitucional també recull en el títol tercer processos de participació ciutadana, apartat que no va ser impugnat pel govern espanyol i que estructuraria el procés en diferents fases que podrien allargar-se fins a trenta dies, segons l'article 48 de la llei.

Altres paraigües legals es mantenen en silenci, tot i que fonts parlamentàries asseguren que són molts els processos de participació ciutadana que poden endegar els governs perquè la ciutadana pugui incidir en els afers públics. Tanmateix, ahir no es van concretar els actes administratius que haurien de donar pas a la convocatòria d'aquest altre 9-N per evitar “donar pistes” a l'Estat i noves impugnacions per part de La Moncloa. Les concrecions de Mas es van limitar a mencionar la creació d'un consell general de participació, òrgan anàleg a la Comissió de Control que es va crear per vetllar per les consultes i que també va ser objecte de suspensió per part del TC. Els seus membres estan a l'espera que se'ls detalli les característiques d'aquesta nova iniciativa, com ara el registre de votants o els col·legis electorals, entre d'altres. El que té clar el consell, com també va admetre Mas, és que les garanties democràtiques aquest cop són escasses.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia