Política

Mas-Junqueras: ‘odi et amo'

Les relacions entre el president de la Generalitat i el líder dels republicans s'enverinen arran del pla alternatiu del govern pel 9-N

Una reunió a Palau el 7 d'agost marca l'inici de l'estira-i-arronsa entre els dos dirigents

“La confiança amb Mas ja no és la mateixa.” Amb aquesta lapidària frase, el president d'ERC, Oriol Junqueras, va tancar dimarts una dura roda de premsa en què va criticar l'alternativa del govern per celebrar el 9-N i va acusar l'executiu d'haver trencat la unitat. Una constatació que les relacions entre els dos dirigents estan més que tocades, encara que en política els tòpics sovint es compleixen i ja se sap que de l'amor a l'odi, o a l'inrevés, hi ha un pas.

El 19 de desembre del 2012 Mas i Junqueras van signar el pacte per la llibertat, amb l'horitzó d'una consulta d'autodeterminació l'any 2014. Fonts de CiU i ERC asseguraven llavors que hi havia molt bona relació entre els dos mandataris i que aquest feeling havia estat clau per superar més d'una situació complicada. Precisament un dels moments més delicats va ser la negociació sobre la data i la pregunta del 9-N quan ERC va exigir que es preguntés per la independència i no hi havia unanimitat entre totes les formacions. Més aviat hi havia friccions. Al final es va trobar una fórmula imaginativa que va acontentar tots els extrems, des d'Unió fins a la CUP, i es van salvar els mobles sense airejar els draps bruts.

Però, segons l'entorn més proper a Junqueras, aquesta confiança es va esquerdar en una reunió, el dia 7 d'agost, al Palau de la Generalitat. Els líders de CiU i ERC van estudiar com evitar el vet del TC al 9-N, però no van arribar a cap acord. Només van pactar, sempre segons ERC, no fer soroll i reunir-se setmanes després. Però al cap de pocs dies la vicepresidenta, Joana Ortega, va sortir a la palestra i va vaticinar que si el TC impugnava la llei de consultes s'hauria de buscar una altra data. Unes paraules que van indignar els republicans, que consideren que tot plegat formava part d'una estratègia orquestrada per Mas per aigualir la consulta i preparar el terreny per a unes plebiscitàries, un fet que sempre nega CiU.

La trobada va marcar un abans i després i va aixecar recels entre les dues parts. En el debat de política general van tornar a saltar espurnes quan Junqueras i Mas van protagonitzar un cos a cos després que el president insinués que es podien avançar les eleccions i el republicà l'acusés de sembrar dubtes sobre el 9-N. Fins i tot Junqueras es va oferir a entrar al govern per blindar la consulta, oferta que va rebutjar Mas. I és que els convergents es queixen que ERC declinés entrar a l'executiu fa dos anys per evitar empassar-se els gripaus de les retallades, i ara, per contra, sí que voldrien fer el pas només per apuntar-se la victòria del 9-N.

Aquesta tensió es va acabar rebaixant amb l'aprovació de la llei de consultes i el posterior decret de convocatòria, però va tornar a surar en les cimeres que s'han fet els últims dies per intentar salvar la consulta. ERC s'ha sentit enganyada perquè Mas no ha “complert els compromisos” signats en el pacte i CiU no entén com els republicans s'entesten en la desobediència, un carreró sense sortida. “La seva insistència ens portarà a no votar”, va etzibar ahir Mas a Junqueras.

Veurem, però, si al final aquestes divergències s'aparquen i Mas i Junqueras s'han d'acabar entenent en una llista de “país”.

La DUI
Oriol Junqueras manté que les eleccions s'han de celebrar el més aviat possible per tal que es configuri una majoria al Parlament i s'aprovi una Declaració Unilateral d'Independència (DUI). Tot i això, dubta que CiU vulgui fer aquest pas endavant. “Costa confiar amb els que no compleixen acords”, sentencia. El coordinador general de CDC, Josep Rull, però, ja ha deixat clar que la DUI sí que entra en els seus plans.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia