Societat

Enologia

Badalona, amb gust de DO Alella

Surt al mercat el primer vi elaborat amb raïm badaloní que porta el distintiu de la denominació d'origen

Es tracta de la cinquena anyada de la finca de Can Coll, a Canyet, que ha embotellat un rosat i un blanc

Pansa Blanca.Orígens ofereix aquest any un nou vi blanc, elaborat amb la varietat de raïm més característica
de la DO Alella

A Badalona, s'hi produeix vi des de l'antiguitat, tot i que el conreu de vinya es va anar abandonant a mida que la superfície cultivada s'anava fent més petita. Ara tan sols queda un productor, Josep Coll, que elabora un vi que aquest any per primer cop pot comercialitzar sota el distintiu de la DO Alella. I és que la ciutat és un dels deu municipis que s'han integrat recentment en la Denominació d'Origen Alella. Per això, a les noves ampolles del vi Orígens, elaborat amb el raïm de la finca de Can Coll, hi constarà el segell de la DO i el nom de Badalona.

Es tracta de la cinquena anyada d'aquest vi creat amb raïms de les varietats pansa blanca i merlot que Josep Coll cultiva a la finca familiar. Descendent d'una nissaga de pagesos de Canyet, Coll va decidir arrencar els ceps vells i plantar noves vinyes l'any 2004 per desig de la seva mare, Palmira Arqué, que volia tornar a veure la finca activa, tal com ho havia estat en el passat quan aquesta família badalonina elaborava i venia el seu propi vi.

De fet, va ser el mateix Josep Coll qui va iniciar els tràmits per mirar d'incloure Badalona dins la DO Alella. Ara els esforços es veuen recompensats amb el reconeixement, que, segons Coll: “Servirà per certificar una qualitat que el nostre vi ja tenia.”

Aquest any per primer cop es presenten dos vins d'Orígens diferents, el rosat de sempre i un blanc fet únicament de pansa blanca que vol ser un homenatge a la varietat més característica de la DO Alella. Josep Coll explica que respon a la petició que li havien fet de crear un vi per acompanyar els plats de cuina marinera més característics de Badalona. Per fer-lo possible, ha hagut de variar el cupatge del rosat, que ara conté meitat de raïm merlot i meitat de pansa blanca, quan abans la varietat blanca predominava en un 80%.

El vi de Badalona, que és com al seu productor li agrada que es conegui, és jove, fresc i afruitat. El rosat es molt versàtil i està concebut per combinar amb aperitius i tota mena de plats, mentre que el blanc, fi i amb un punt d'agulla, maridarà perfectament amb plats de peix. Els dos vins s'han elaborat al celler d'Alella Vinícola amb el raïm collit a Can Coll els dies 12 i 13 de setembre. Aquest any s'ha aconseguit una producció de 6.595 quilos de raïm, dels quals tres quartes parts són pansa blanca. Amb aquests fruits s'estan elaborant 5.100 ampolles de vi que es presentaran l'1 de novembre a Can Coll. Es tracta d'un vi de proximitat que es pot trobar a botigues i restaurants de Badalona i que aquest any estrena disseny a l'etiqueta.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia