Economia

El FROB detecta operacions irregulars de 900 milions a Catalunya Caixa

El fons envia a la fiscalia informes sobre refinançaments de crèdits, cancel·lacions de deutes i vendes de pisos

Sospita sobre 600 milions a Novacaixa Galicia

El Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) ha decidit enviar a la Fiscalia Anticorrupció diversos informes sobre les operacions irregulars detectades a Catalunya Caixa i a Novacaixa Galicia arran de la investigació efectuada a totes les entitats nacionalitzades a la recerca de transaccions potencialment delictives. Fruit d'aquesta anàlisi minuciosa de totes les partides, el fons dependent del Ministeri d'Economia ha detectat setze operacions irregulars a Catalunya Caixa que, segons va informar, poden suposar un perjudici econòmic de 900 milions d'euros. A més, s'han detectat set operacions a Novacaixa Galicia amb un impacte de 600 milions d'euros. En total, el cost per a les dues caixes rescatades amb capital públic és de 1.500 milions.

El ministre d'Economia, Luis de Guindos, va anunciar la setmana passada al Congrés dels Diputats les sospites sobre les dues entitats i ahir el FROB va concretar els detalls i ho va portar a la fiscalia. En el cas de la caixa catalana, les transaccions investigades es refereixen al període comprès entre 2005 i 2008, quan era dirigida primer per Josep Maria Loza i després per Adolf Todó. Loza va dirigir la llavors anomenada Caixa Catalunya durant deu anys, fins al març del 2008, quan va ser substituït pel seu successor. Els expedients oberts inclouen finançament i refinançament per a l'adquisició d'immobles i participacions en societats, renegociacions de préstecs amb reduccions de garanties i cancel·lació de deutes per compravenda d'actius o per dació en pagament.

També hi apareixen vendes d'immobles adjudicats, inversions en situacions econòmicament precàries i, en general, operacions que han comportat importants pèrdues per a les entitats. El FROB assegura que aquestes operacions presenten “indicis d'irregularitats” o “no responen a una finalitat econòmica lògica”.

Catalunya Caixa, que ha rebut ajudes públiques de 13.000 milions d'euros, va ser adjudicada el juliol passat al BBVA.

La borsa espanyola puja un 3%

Després de les fortes caigudes borsàries dels dos dies anteriors, amb pèrdues superiors al 5% per la por d'una tercera recessió a Europa, ahir l'Íbex 35 va pujar un 2,97%, l'alça més pronunciada des del juliol del 2013. D'aquesta manera, el selectiu tanca la setmana amb un retrocés de l'1,9% i se situa en els 9.956,8 punts, sense que hagi pogut recuperar la cota psicològica dels 10.000 punts. Entre els grans valors, les pujades més fortes d'ahir van ser per a Repsol, Santander i BBVA, a les quals es va sumar Inditex, amb un repunt del 3,9%. Javier Urones, analista de XTB, va vaticinar que l'Íbex començarà la setmana que ve amb la mateixa volatilitat amb què ha tancat aquesta, cosa que obligarà els inversors a “estar atents”, i preveu la tornada a la tranquil·litat a final de mes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia