Societat

Clam per una fiscalitat més justa

Més de 4.200 entitats socials reclamen eradicar la pobresa redistribuint millor la riquesa

Les rendes dels treballadors tributen un 52% i les del capital, només un 27%

Primeres pedres per a una fiscalitat més justa. És el que van posar ahir més de quatre mil entitats socials de Catalunya davant la delegació d'Hisenda de Barcelona, en un acte simbòlic per reivindicar la necessitat de canviar l'actual fiscalitat. El repartiment de l'esforç impositiu castiga les famílies pobres i els treballadors i beneficia el capital. Les entitats reclamen canviar aquesta fiscalitat que empobreix la majoria de persones i que no garanteix la redistribució de la riquesa.

Aquest clam va ser l'eix del Dia Internacional per a l'Eradicació de la Pobresa, celebrat ahir a Barcelona amb aquest acte unitari i reivindicatiu. La petició simbòlica d'ahir al matí va ser traslladada per les entitats, amb més oficialitat, a la tarda, en la celebració de la jornada presidida per la consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté.

Les entitats agrupades en la plataforma unitària Pobresa Zero reivindiquen un sistema fiscal “més just, progressiu i proporcional”, com una actuació més per lluitar contra les desigualtats que la crisi ha agreujat. El sistema tributari de l'Estat gira sobre els treballadors, les rendes dels quals tributen un 52%, mentre que les del capital ho fan només un 27%, per exemple.

La primera pedra de les entitats la formaven una trentena de caixes de cartró amb inscripcions reivindicatives i que recordaven que l'actual fiscalitat ha generat “corrupció”, “empobriment”... quan hauria d'haver contribuït a “garantir l'estat del benestar” o “evitar l'exclusió social”. El portaveu de la plataforma Pobresa Zero, Xavier Casanovas, va alertar que la meitat de la riquesa mundial “està en mans de l'1% de la població”. En l'àmbit estatal, els ingressos mitjans del 10% més pobre de la població han retrocedit un 42%, mentre que els dels més rics han retrocedit un 5%.

La presidenta de la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, Àngels Guiteras, va reclamar que “calen més recursos i inversió en polítiques de lluita contra la pobresa”. La presidenta de les Entitats Catalanes d'Acció Social, Teresa Crespo, insistia que el sistema fiscal “hauria de ser més just i proporcional”.

L'acte va tenir el suport de diferents entitats, però també de partits polítics. Representants d'ERC, ICV-EUiA, la CUP i el PSC s'adhereixen a la campanya i es comprometen a tenir-la en compte amb vista a les pròximes eleccions.

La plataforma Pobresa Zero proposa un seguit d'actuacions en l'àmbit local, català, estatal i internacional, en funció de les administracions competents. Pel que fa a l'àrea local es proposa que els ajuntaments adaptin les taxes a les rendes familiars i les persones que formen la unitat familiar. En l'àmbit català, que la Generalitat reformi l'impost de successions i recuperi el volum de recaptació del 2008 (897 milions en lloc dels 241 actuals) i que disposi d'una hisenda pròpia. En l'aspecte estatal, reequilibrar les rendes del treball amb les del capital, reimplantar l'IVA del 33% per als articles de luxe, lluitar més i millor contra el frau, prohibir que la banca disposi de filials en paradisos fiscals... I en el terreny internacional i europeu, millorar la transparència sobre la informació financera.

A l'acte institucional, celebrat al Centre Cívic Besòs, la consellera Neus Munté es va comprometre a “trobar una xarxa de protecció imprescindible per a la cohesió social”. I va garantir que en el pressupost “es continuaran prioritzant necessitats com ara l'habitatge, les beques menjador o la lluita contra la pobresa infantil”. Munté també es va comprometre a continuar la línia d'ajuts extraordinaris per l'any vinent i amb un pla d'acció interdepartamental “que permeti mantenir el suport a les entitats i també a les persones que ho necessiten”.

La presidenta de la Taula d'entitats del Tercer Sector Social de Catalunya va lamentar que els grups parlamentaris no hagin estat capaços encara d'arribar a un acord de mínims en el Pacte Sobre la Pobresa.

En aquest sentit, Munté es va comprometre a “continuar treballant” per poder arribar a un acord contra “aquesta autèntica xacra social”. Munté va aprofitar l'ocasió per recordar que en els últims tres anys “s'ha reduït un 92% l'aportació de l'estat en polítiques socials” i va qualificar aquesta retallada de “deslleialtat que ens impedeix invertir en recursos socials”.

L'acte institucional del Dia Internacional Contra la Pobresa va tenir també la presència dels economistes Mercè Costa i Miguel Ángel Mayo, que van oferir una radiografia molt crua de la realitat actual i no es van mostrar optimistes sobre les possibilitat de canvi.

Mayo va recordar que a l'Estat espanyol el frau fiscal és del 23,8%, 10 punts per sobre de la mitjana europea i que el 72% correspon a grans patrimonis i grans corporacions. I va vaticinar que la pròxima reforma fiscal “no servirà per equilibrar les desigualtats. Hi haurà menys impostos al capital i menys inversió pública”.

LA XIFRA

18
inspectors
fiscals per trobar moviments de capital hi ha a Catalunya. A Europa n'hi ha un per cada 800 habitants.

LES FRASES

Calen més recursos i també inversió per lluitar contra la pobresa
Àngels Guiteras
presidenta de la taula del tercer sector social
El sistema fiscal hauria de ser més just, progressiu i proporcional
Teresa Crespo
presidenta de les entitats catalanes d'acció social
En tres anys s'ha reduït un 92% l'aportació de l'Estat en polítiques socials, i això és deslleial
Neus Munté
Consellera de benestar social

Benestar aprova els ajuts del 2014

El Departament de Benestar Social i Família ha resolt la convocatòria de subvencions a entitats de lluita contra la pobresa i d'atenció a les famílies en situació de vulnerabilitat social. En total seran 72 les entitats que es beneficiaran de la convocatòria del 2014, amb una despesa total de dos milions i mig d'euros. Entre les entitats que rebran l'ajut n'hi ha d'abast nacional i de gran capacitat d'actuació, com ara la Creu Roja o les diferents Càritas diocesanes, i d'altres d'implantació en algun territori o comarca. Totes intenten cobrir les necessitats bàsiques de persones en risc d'exclusió, i sobretot dels infants.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia