Política

Els partits entomen el nou 9-N i refreden la llista única

Assumeixen que cal tornar a negociar per garantir el procés participatiu, però defugen anar plegats als comicis

CDC es mostra oberta a “pactar-ho tot” i ERC reitera que vol eleccions immediatament

Situats a primera fila, els representants dels partits pro consulta, i especialment dirigents de CDC i ERC, van poder sentir a la perfecció l'estirada d'orelles que des de l'escenari de plaça Catalunya els van fer les presidentes d'Òmnium Cultural i l'ANC, Muriel Casals i Carme Forcadell. Plantats i en silenci, anaven rebent cadascun dels missatges que un cop acabat l'acte van continuar retronant, en aquest cas per boca dels militants i ciutadans que s'atansaven a l'espai dels polítics.

Breus declaracions i missatges concrets a l'adversari van ser la característica principal de les intervencions de tots ells. L'únic punt en comú que els lliga a hores d'ara és el 9-N. Cal entomar el procés alternatiu que ha proposat el president Mas com un acte de mobilització amb l'objectiu de copsar l'atenció de la comunitat internacional i també del govern espanyol. I, per fer-ho, caldrà que els partits continuïn parlant per garantir les urnes a tot el territori. No en va, aquesta és una de les condicions que han posat Òmnium i l'ANC per donar suport al 9-N, juntament amb la crida a la unitat d'acció.

Amb aquest missatge ressonant a la plaça, els primers i gairebé els únics que van posar damunt la taula la necessitat de refer el pacte van ser els convergents. El seu coordinador general, Josep Rull, va apostar per retornar a les negociacions amb la voluntat de “poder pactar-ho tot”. Rull es va afanyar a agafar al vol els crits d'unitat que imperaven en l'acte a plaça Catalunya i va evitar imposar qualsevol condició prèvia per cercar la unitat, amb referència a la confecció d'una candidatura única com a condició perquè el president Mas avanci les eleccions. De fet, ahir ningú va parlar de candidatura única ni de llista “de país”, a excepció de Convergència, que considera que és “el millor instrument” per plasmar la unitat que la ciutadania reclama. Amb tot, Rull va deixar clar que ara estan immersos a portar a terme el 9-N. “Avui hi ha hagut una gran mobilització d'esperança”, afirmava Rull per constatar que després vindrà “la pedra de toc per demostrar que hi ha musculatura per assolir el repte de la independència”, afegia amb relació al procés participatiu del novembre.

A les files republicanes, però, els ànims no estan suficientment temperats i, malgrat que han decidit fer pinya al voltant del procés alternatiu del 9-N, el missatge que finalment va exterioritzar el líder del partit, Oriol Junqueras, anava dirigit a reclamar de manera immediata les eleccions anticipades. “El més important és la independència per tenir tots els instruments d'un estat i per això cal convocar eleccions com més aviat millor”, insistia Junqueras, que va rebre amb satisfacció les intervencions de Casals i Forcadell, especialment la que fixava un termini de tres mesos per a la convocatòria d'unes eleccions.

El republicà tampoc es va estalviar un missatge per a CDC. “No podem començar ara amb l'excusa que cal iniciar un procés de negociació amb l'Estat espanyol”, advertia el líder republicà als convergents.

Obstacles per a la unitat

CDC s'ha fet seu el full de ruta que planteja el Consell Assessor per a la Transició Nacional, que aconsella, com a pas següent a unes eleccions en què hagi guanyat el sí i sí, un procés negociador amb l'Estat abans de proclamar la independència. Aquest pas és un dels obstacles que ara per ara frenen qualsevol intent de fer una candidatura única entre convergents i republicans.

Junqueras ja havia assenyalat hores abans en un consell extraordinari d'ERC que “no es pot plantejar obrir un altre procés de negociació amb l'Estat espanyol, perquè mai no negociarà amb Catalunya d'igual a igual”. Per fer-ho cal abans, sempre segons Junqueras, que Catalunya esdevingui independent si així ho vol la majoria de la ciutadania com a pas posterior a una consulta amb totes les garanties democràtiques, fase que ja ha quedat del tot esbandida, o d'unes eleccions anticipades.

“Ni declaracions buides ni dilacions innecessàries”, reclamava el líder dels republicans des de la seu del partit, on a primera hora se celebrava el consell. En l'acte de plaça Catalunya es va mostrar prudent: “Ara és l'hora de la ciutadania”, insistia per refusar fer una valoració del missatge que minuts abans els havien llançat Forcadell i Casals.

La fila zero també va ser compartida per dirigents d'altres formacions polítiques com EUiA, que va voler focalitzar el suport a la mobilització del 9-N amb la presència del seu coordinador general, Joan Josep Nuet, que va demanar a la ciutadania que surti al carrer el 9-N. “Qui estigui decebut que no es quedi a casa; uns aniran a votar, d'altres no, però tots protestarem”, afirmava. Nuet vol evitar la imatge que “Catalunya fa un pas enrere”. Per part d'ICV, es va poder veure en l'acte el regidor de l'Ajuntament de Barcelona, Ricard Gomà, que no va fer declaracions.

Qui també va fer acte de presència va ser el secretari d'Universitat, Antoni Castellà, d'UDC i representant de l'ala independentista del partit. Castellà també va assenyalar que si es convoquen eleccions plebiscitàries s'ha de fer “ràpidament” i va apostar perquè Unió formi part d'una llista unitària en favor de la independència. Un missatge que no comparteixen els líders del partit, Josep Antoni Duran i Lleida i Ramon Espadaler, que aposten per esgotar la legislatura i rebutgen fer ús d'una declaració unilateral d'independència. “Catalunya mai serà independent sense un procés negociador amb l'Estat espanyol”, va assegurar ahir Duran.

LES FRASES

Volem seure sense cap premissa prèvia, hem de poder pactar-ho tot i fer-ho bé
Josep Rull
coordinador general de cdc
Si anem a unes plebiscitàries, ha de ser ràpidament, i Unió hauria de ser en la llista unitària
Antoni Castellà
secretari d'universitats i membre d'unió democràtica
Catalunya mai serà un estat independent sense pactar amb Espanya i amb la UE
J. Antoni Duran i Lleida
president del comitè de govern d'Unió
El país no es pot permetre perdre més temps perquè la gent que pateix ho fa ara
Oriol Junqueras
president d'erc
Qui estigui decebut que no es quedi a casa, no ens podem permetre un pas enrere
Joan Josep Nuet
coordinador general d'Euia
Que tothom vegi que, malgrat CiU, no ens rendim. Convertim el 9-N en un nou desafiament
Ernest Maragall
eurodiputat erc-NEC
El 9-N no és una consulta, però ara és més important la participació que el resultat
Marina Geli
diputada del psc
Cal participar en el 9-N i espero que hi hagi entesa entre els partits
Toni Comín
EXDIPUTAT DEL PSC
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia