Societat

“No demanem ajut, oferim col·laboració”

Les entitats socials aprenen al Marketplace tècniques per buscar la complicitat del món empresarial

Els experts insisteixen a no deixar en mans de voluntaris les feines dels professionals

A la fira es presenten exemples de treball conjunt que funcionen amb èxit

Les entitatsvan trobar diversos espais per aprendre a “vendre” millor el seu producte

Fa tres anys l'Angelo vivia al carrer. Havia buscat sense èxit que el sistema li donés una oportunitat de reinserció. Fins que va contactar amb la Fundació Assís, d'ajut als sense sostre. Va fer un curs d'horts urbans i compostatge i se li va obrir el món. Ahir estava a Marketplace, la fira d'intercanvi entre empreses i voluntariat organitzada per la Federació Catalana de Voluntariat Social al mercat del Born. “S'ha obert el cel per a mi”, manifestava l'Angelo, que ara ha aconseguit fins i tot un contracte laboral.

L'Angelo estava ahir a la parada d'AssísVerd, un projecte que és el resultat de la col·laboració entre la Fundació Assís i l'empresa EcoHortus , dedicada entre altres coses a la formació de tècnics en horts urbans i compostatge. Ell és un exemple de com pot ser de fructífera la col·laboració entre les entitats socials i el món empresarial. “El que fem és una simbiosi. Aportem la nostra experiència en formació i com a empresa incorporem un valor social”, comentava Manel Font, gerent d'EcoHortus.

AssísVerd era una de les 70 entitats i empreses que ahir van compartir espai al Marketplace. La fira va oferir l'oportunitat de posar en contacte les entitats entre si i també les entitats amb les empreses. I no només a través de les diverses paradetes, sinó amb la creació d'espais de relació i reflexió. Un d'aquests espais era una espècie de speaking corner en què les entitats havien de vendre la seva proposta en tres minuts. “Hem vingut a buscar finançament per donar sortida a alguns dels nostres projectes en una situació com l'actual, que és molt complicada”, remarcava Eva Barta, presidenta de Salut Mental Ponent.

Això és el que necessiten moltes de les entitats socials. Finançament. Però tampoc es tracta d'anar demanant diners sense més ni més. I és precisament per aquest motiu que la fira ha insistit molt en la importància de la formació, el que han de fer les associacions per vendre de manera adequada el seu producte. Un pitching solidari, basat en una tècnica comunicativa molt americana, va ser el plat fort en aquest sentit. Sis entitats del món del voluntariat van explicar en sis minuts la seva missió i el seu projecte davant de representants d'empreses i d'institucions públiques i privades, que van valorar la seva eficiència i la seva assertivitat.

Això va ser a la tarda. Al matí, en una altra de les sales habilitades al Born, les entitats van poder assistir a tallers per aprendre quines són les tècniques per comunicar millorquè fan i què és el que esperen del món empresarial. “El més important és que les entitats tinguin clar que no van a demanar ajut o recursos, sinó que del que es tracta és de col·laborar tots plegats”, va ser la idea més repetida durant els tallers. Débora Rodríguez, directora de l'entitat El Far de serveis socials evangèlics, va participar en un d'aquests tallers. “Fins ara ho he demanat a l'administració. Ara començaré a anar a les empreses i he après que és important destacar els punts comuns i buscar els vincles reals”, resumia, després d'una sessió pràctica en què va fer gala de tots els seus dots de seducció.

Més enllà de les qüestions pràctiques, la fira va servir també per reflexionar sobre el paper del voluntariat en un estat del benestar aprimat a causa de la crisi. En un dels debats organitzats, l'educador social Eduard Sala en va donar algunes claus. Va insistir en la idea de la cooperació, del treball en comú i va reiterar de totes les maneres possibles que les empreses i els voluntaris “no són bolets”. Cadascú ha de posar el seu petit granet de sorra, però sense deixar mai de tenir consciència “que estan construint una catedral”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia