Política

CiU ajorna el debat intern per la llista unitària i la DUI

La federació nacionalista se centra en el nou 9-N com a objectiu comú i demana assegurar un èxit de participació

Aparca les discrepàncies sobre les plebiscitàries i els socis de governabilitat

CDC i UDC van aparcar ahir les seves discrepàncies sobre les eleccions plebiscitàries i la possible inclusió de la declaració unilateral d'independència en el programa electoral. Els socis de la federació nacionalista van acordar mantenir-se cohesionats entorn del nou 9-N i abordar els escenaris alternatius un cop hagi tingut lloc el procés participatiu. En la primera executiva de la federació després de la reformulació de la consulta del novembre, els socis nacionalistes es van conjurar per assegurar que la votació alternativa sigui un èxit de participació. CiU intenta rebaixar la pressió sobre l'avançament electoral, més encara després que de l'ANC i Òmnium instessin que hi hagi eleccions d'aquí a tres mesos, que no va agradar a la federació. El secretari general de la federació, Ramon Espadaler, va recordar que la potestat d'avançar els comicis correspon únicament a Artur Mas.

“És una competència exclusiva de Mas, i ha d'exercir-la quan ho consideri oportú i no a petició concreta de l'ANC; respectable, però que no és una instància i representa només una part”, va remarcar Espadaler. Mas obrirà una roda de contactes amb els partits defensors del dret a decidir per explorar la demanda de l'avançament electoral, però la intenció prioritària de CiU és focalitzar els esforços en el procés participatiu del 9-N.

Amb aquesta via per intentar reconduir la unitat, també s'ajorna temporalment dins de la federació el debat intern que va obrir dimarts passat el mateix president de la Generalitat amb la defensa d'unes eleccions referendàries com la consulta definitiva, un cop descartada l'opció de tirar endavant la consulta del 9-N seguint el decret impugnat al Tribunal Constitucional. Com ja va passar amb les negociacions fallides sobre la llista unitària a les eleccions europees, la tensió entre els dos socis de federació es va disparar. La direcció d'Unió no veu de bon ull una candidatura unitària en unes eventuals eleccions plebiscitàries, tot i que Josep Antoni Duran i Lleida va indicar diumenge que el seu partit “no es nega a parlar de res, absolutament de res”. “Fins i tot, si unes noves generacions de CDC el que desitgen és substituir la coalició de CDC amb Unió, per una coalició de CDC amb Esquerra, parlem-ne també clarament”, va sentenciar Duran. El debat arriba en un moment en què el sector sobiranista d'Unió participa activament en la campanya Ara és l'hora pel sí i sí a la consulta alternativa i no renuncia a formar part de la candidatura unitària si s'arriba a concretar.

Duran, d'altra banda, no intervindrà avui en el debat del pressupost de l'Estat al Congrés defensant l'esmena a la totalitat de CiU. El cap de files de la federació al congrés delega la representació del grup en el convergent Pere Macias. Duran, de fet, tampoc no ha intervingut en les últimes sessions de control al president espanyol, Mariano Rajoy.

LES FRASES

[Sobre les eleccions] No és una qüestió al damunt de la taula de la federació, ho està la necessitat i la voluntat que el 9-N sigui un dia reeixit
És una competència exclusiva de Mas i ha d'exercir-la quan ho consideri oportú i no a petició [...] de l'ANC
Ramon Espadaler
SECRETARI GENERAL DE CIU
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia